fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Patru milioane de euro, cheltuite pentru un drum de 900 de metri într-o comună din Prahova-VIDEO+GALERIE FOTO

Citește Și

- Reclamă -

Mini –Transfăgărășanul sau cel mai scump drum scurt din Prahova se află la Provița de Sus, o comună cu puțin peste 2000 de locuitori și pentru care autoritățile locale au găsit de cuviință să cheltuie o sumă exorbitantă pentru amenajarea unei străzi absolut inutile și pe care circulă doar câteva mașini pe săptămână. Acest drum, amenajat în satul Plaiu din Provița de Sus, a costat nici mai mult nici mai puțin de 102 miliarde de lei vechi. Practic drumul pornește dintr-un vârf de deal și se oprește undeva la marginea unei păduri. Și pentru că o astfel de investiție nu putea fi inaugurată fără bomboana pe colivă, administrația locală s-a gândit că n-ar fi rău să monteze de o parte și de alta a drumului și stâlpi de iluminat public, în valoare de 250.00 de euro, în mare parte fonduri europene, asta în condițiile în care, în cea mai mare parte a comunei, oamenii plâng după un bec pe ulița lor.

De partea cealaltă, fostul primar Elena Cosmoiu susține că acest drum a fost amenajat cu un scop sigur, dezvoltarea turistică a zonei care va aduce investitori în comună. Doar că, deși au trecut aproape cinci ani de la inaugurarea acestui drum, în satul Plaiu din Provița nu a călcat picior de investitor, iar oamenii sunt la fel de săraci și de izolați.

- Reclamă -

“Ca să faci niște pensiuni turistice trebuie să ai niște atracții turistice, o mănăstire, o peșteră, ceva. Pentru acest drum pe care trec două-trei mașini s-au investit 102 miliarde vechi, 12 miliarde sunt fonduri pentru iluminat, iar restul de 90 de miliarde sunt fonduri guvernamentale alocate drumului. Ideea a fost a doamnei primar Elena Cosmoiu, părerea mea o minte destul de bolnavă, ca să investești 90 de miliarde pe acest drum pe care trec câteva mașini zilnic, iar șapte luni pe an este închis. Doamna primar avea de partea ei, la acea vreme, un număr de opt consilieri din totalul de 11, ceea ce era imposibil de combătut și a trecut proiectul acesta. Eu știu că a venit și un domn inspector de la Curtea de Conturi și asta pentru niște reparații ale acestui drum, care au costat în jur de trei miliarde, bani veniți pentru situații de urgență, conform ordonanței de urgență care suna cam așa: reparații poduri, podețe, drumuri sătești și comunale, iar doamna primar a binevoit să ia trei miliarde și să-i înmormânteze tot aici, în reparațiile acestui drum care nu făcea parte din cercetarea inspectorilor de la situații de urgență. Au fost bani deturnați cumva. Noaptea lumina nu se aprinde pentru că nici lucrarea nu este plătită în totalitate. Nu știu ce să vă spun cu acești stâlpi, tot o minte bolnavă… La vremea respectivă când s-a venit cu hotărârea în ședința de CL, suna cam așa: extindere iluminat public Provița de Sus. Niciodată, nici secretarul Primăriei și nici primarul nu au spus în ce punct va fi făcut această extindere a iluminatului public. Vă spun, avem peste 800 de gospodării și câteva zeci de case de vacanță, iar totalitatea becurilor de la iluminatul public este în jur la 250 de becuri, montate undeva în anul 2007, între care 40-50 de bucăți nu mai sunt în stare de funcționare cu toate că am făcut nenumărate reclamații pe tema asta. Deci unde nu avem infrastructură în comună nu avem nici iluminat public, iar aici … unde în urmă cu cinci ani de zile era doar o potecă… Hai să zicem că au făcut drumul, l-au făcut și gata, dar nici măcar nu este bine realizat. Eu nu știu ce inginer a putut să aprobe înclinația acestei pante, nici măcar Transfăgărășanul nu are o înclinația cum are acest drum, cu toate că spațiul permitea executarea unei lucrări de calitate,” susține Dragoș Gheorghe David, fost consilier local al comunei Provița de Sus.

Localnicii sunt la capătul răbdării și spun că cele 4 milioane de euro folosite pentru drumul fără căpătâi ar fi fost mai mult decât suficiente pentru a asfalta drumurile din toate satele comunei și pentru a salva oamenii de pericolul unor inundații sau al unui incendiu. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, de-a lungul timpului, bătrânii să se uite cum le ard casele pentru că pompierii nu au putut urca cu cisternele până în dreptul gospodăriilor lor. Mai rău este atunci când vreun localnic din satele Schiopota sau Sultanu au nevoie de medic, pentru că în astfel de cazuri, bolnavii sunt transportați pe braței până la ambulanță sau până la mașina vreunui cetățean care s-a oferit să ajute. Pentru că și-au pierdut orice speranță, mulți dintre localnici s-au mobilizat și au început să-și repare singuri drumurile și podurile vechi peste care trec zilnic copiii sau nepoții lor în drum spre școală. La capătul drumului ar fi trebuit să fie construită o pensiune agroturistică.

Adevărul despre acest drum s-a aflat abia acum, la doar două săptămâni după ce Elena Cosmoiu, femeia care a deținut funcția de primar timp de trei mandate, a pierdut alegerile locale. Eliberați de teama de a nu păți ceva, oamenii din sat au început să vorbească despre acest proiect pe care nu și-l doreau. La capătul acestui drum din satul Plaiu se află un teren de aproximativ 4 hectare concesionat unei societăți private, unde ar fi trebuit amenajată o pensiune agroturistică. Proiectul a căzut după ce o parte dintre consilierii locali au realizat că acel teren a fost concesionat societății respective încălcând legea. Terenul făcea parte din islazul comunei, iar legea nu permite schimbarea destinației, iar contractul a fost reziliat.

- Reclamă -

Cum justifică Elena Cosmoiu investiția de 4 milioane de euro

“Dacă nu exista acest drum, asfaltarea drumului din satul Plaiu pe SAPARD, noi nu puteam să facem parte din asociația GAL Dealurile Sultanului și pe baza căruia am făcut proiecte pe fonduri europene. Au fost proiecte europene care au venit după. Noi am fost prima localitate din Prahova care am făcut parte dintr-un grup de acțiune locală cu alte patru localități din Dâmbovița tocmai pentru că exista acest drum de legătură, după care am făcut două drumuri în satele Gorănești și Luncă, dotare grădinițe pe fonduri europene cu mobilier și IT, fără cofinanțare. (…)Pentru viitor acel drum înseamnă foarte mult, pentru cine poate să înțeleagă asta. Șapte luni pe an acel drum nu este închis. Cea mai tare pantă pe care ați văzut-o dumneavoastră este pusă către soare și este singurul loc unde se duce zăpada din start. Iluminatul de acolo este făcut tot pe fonduri europene, tot pe GAL (GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA DEALURILE SULTANULUI n.r.).Știți de ce nu funcționează? Vreți să vă spun? Pentru că în 2012-2014, din păcate am avut un consiliu local care nu a vrut să facă treabă și știe asta și Consiliul Județean și fostul Prefect și toată lumea….,” a explicat Elena Cosmoiu, fostul primar al comunei Provița de Sus. Întrebată fiind cum comentează faptul că multe dintre familiile din comună sunt aproape izolate în gospodării din cauza drumurilor impracticabile, Cosmoiu a precizat că nu este singura localitate din țară unde se întâmplă astfel de lucruri, iar poduri rupte se mai pot observa și în alte comune.

https://www.youtube.com/watch?v=TDcBVpcwfZ8&feature=youtu.be

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie amendată pentru că a plantat flori în grădina blocului

Poliția Locală a dat dovadă de exces de zel și a amendat o femeie pentru că a plantat flori...
Sari la conținut