fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Primarul Adrian Dobre, cercetat într-un dosar DNA pentru abuz în serviciu. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -

Mai mulți polițiști locali au fost trimiși în judecată în 2017, fiind acuzați de abuz în serviciu. Cauza în care aceștia au fost trimiși în judecată a ajuns pe rolul Judecătoriei Ploiești în data de 27 ianuarie 2017. Conform legislației în vigoare, funcționarii publici trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție și de serviciu trebuie suspendați din funcție. Suspendarea se face prin dispoziție semnată de primarul în funcție.

Deși polițiștii locali au fost trimiși în judecată încă de la începutul anului, primarul Adrian Dobre nu i-a suspendat din funcție. De altfel, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a emis o adresă prin care spune că respectivii polițiști locali „au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual în formă continuată” și că „raportul de serviciu al funcționarului public se suspendă de drept atunci când s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia”.

- Reclamă -

Cum unul din cei doi polițiști locali se transferase între timp la ANAF Prahova, ANFP a transmis respectiva adresă atât către Poliția Locală, cât și către ANAF, pentru a fi aplicate prevederile legii, iar cei doi să fie suspendați din funcții.

De altfel, ANAF a suspendat din funcție respectivul funcționar public în luna august 2017. Cel de-al doilea funcționar, de la Poliția Locală, a rămas în funcție, iar ANFP a emis, în luna noiembrie 2017, un al doilea document prin care somează Poliția Locală să-l suspende pe acesta din funcție.

Cum primarul Adrian Dobre nu i-a suspendat pe polițiștii locali după ce au fost trimiși în judecată, DNA a deschis un dosar penal ca urmare a unei plângeri care îl viza pe primarul Adrian Dobre, efectuând cercetări „in rem” pentru abuz în serviciu.

- Reclamă -

„Prin Ordonanța nr. 505/P/2017 din 20.09.2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a dispus – în favoarea unității noastre de Parchet – declinarea competenței de soluționare a cauzei având ca obiect denunțurile formulate de (…) împotriva primarului municipiului Ploiești – Dobre Adrian, conducerii Poliției Locale Ploiești (instituție subordonată Consiliului Local Ploiești) și altor funcționari publici, sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13(2) din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.P., cauza fiind înregistrată la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești”, se arată într-o ordonanță a procurorului DNA.

„Se sesizează, în esență, că factorii decizionali mai sus menționați nu au procedat la suspendarea raporturilor de serviciu conform dispozițiilor legale (art. 94 lit. m din Legea 188/1999) ce reglementează statutul funcționarilor publici în ceea ce-i privește pe angajații Poliției Locale Ploiești (…), deși au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă de natură a atrage prejudicierea bugetului local și implicit obținerea de către aceștia a unui folos necuvenit, prin plata/încasarea în continuare a salariilor.

Prin Ordonanța din 06.11.2017 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunii menționate”, mai scrie în ordonanța procurorului DNA.

În continuare, procurorul explică faptul că întrucât nu se poate dovedi intenția celor cercetați de a prejudicia bugetul public prin neluarea măsurii suspendării raporturilor de serviciu ale celor trimiși în judecată și că, prin urmare, clasează cauza înregistrată la DNA pentru abuz în serviciu, dar că disjunge și declinează dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, pentru a efectua cercetări pentru neglijență în serviciu, infracțiune care intră în sfera de competență a acestui Parchet și nu a DNA.

- Reclamă -

„Având în vedere răspunsul formulat de Poliția Locală Ploiești în sensul celor de mai sus nu se poate reține că inacțiunea de a nu suspenda raporturile de serviciu în ceea ce-i privește pe inculpații – funcționari publici trimiși în judecată pentru comiterea unei infracțiuni asimilată celor de corupție este caracterizată de forma de vinovăție a intenției, fiind vorba de o interpretare a dispozițiilor legale, neputându-se stabili că s-a urmărit prejudicierea bugetului instituției și obținerea de către persoanele respective a unui folos material necuvenit.

Din acest considerent se va dispune clasarea cauzei sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 13(2) din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.p. întrucât nu a fost săvârșită cu forma de vinovăție prevăzută de lege (…)

Totodată, se va dispune disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei sub aspectul posibilei comiteri a infracțiunii de neglijență în serviciu, prev. de art. 298 C.p. în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești – unitate competentă material și teritorial să o instrumenteze.”, a dispus procurorul DNA.

În urma ordonanței de clasare, petentul a depus plângere împotriva ordonanței, astfel că acest dosar se află în continuare la DNA Ploiești.

Va reamintim că acesta este al doilea dosar penal în care apare numele primarului Adrian Dobre, despre care ziarul Incomod a scris în exclusivitate. Citește detalii aici!

N.R.: Primarul Adrian Dobre a fost sunat de un reporter al ziarului Incomod pentru un punct de vedere, dar nu a răspuns la telefon.

Vezi mai jos foto-documentele:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Ciolacu, născut la Buzău: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Val de critici la adresa premierului după...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, născut la Buzău, a făcut o gafă de proporții la Timișoara unde a declarat: ”Buzăul nu...
Sari la conținut