fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

Primarul Adrian Dobre cere demisia șefilor de la APM și Garda de Mediu Prahova

Citește Și

- Reclamă -
Primarul Adrian Dobre a criticat vehement, într-o conferință de presă pe tema poluării în Ploiești, activitatea Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și a Gărzii de Mediu Prahova. Primarul Ploieștiului, oraș afectat grav de poluare, le-a cerut demisia celor doi directori.

Primarul Ploieștiului a precizat că numărul sesizărilor făcute de ploieșteni privind calitatea aerului a crescut exponențal în ultimul an.

Cu toate acestea, susține Dobre, APM și Garda de Mediu nu au luat măsuri pentru diminuarea poluării.

- Reclamă -

Am văzut aceeași atitudine a directorilor celor două instituții. Nu i-am văzut determinați să vină cu soluții, să vină cu acțiuni ferme prin care să identifice și să amendeze poluatorii. Nu am văzut măsuri concrete prin care poluatorii să fie obligați să dimineze efectele activității lor.

Poluarea are un efect nociv care a escaladat la niște cote alarmante. Cu toate acestea, atitudinea lor (Garda de Mediu și APM – n.r.) este total nepotrivită. Dau explicații pe care le tot repetă, că nu sunt depășiri ale cotelor și ale indicilor de poluare.

Iar când se întâmplă ceva, amenzile sunt date ca și cum ai trage cu praștia într-un tanc. Trebuia să fie o ploaie de amenzi, pentru ceea ce se întâmplă în Ploiești.

- Reclamă -

Am avut o ședință în această dimineață cu directorii de la APM și de la Garda de Mediu și le-am cerut demisia„, a spus primarul Adrian Dobre.

Ministrul Mediului vine la Ploiești

Dobre a anunțat că, săptămâna viitoare, ministrul Mediului, Costel Alexe, va veni la Ploiești. În cazul în care cei doi directori nu vor demisiona până atunci, primarul Ploieștiului a anunțat că îi va propune ministrului să-i demită.

- Reclamă -

Legislația este permisivă

Lăsând la o parte imaginea plastică evocată de Dobre, a lovirii tancului cu praștia, o problemă esențială în aplicarea măsurilor anti-poluare o reprezintă legislația permisivă.

De exemplu, la poluarea cu benzen, unul dintre cei mai periculoși compuși pentru sănătate, limita maximă anuală admisă este de 5 micrograme/metru cub pe an. Este o medie care nu exprimă cu adevărat nivelul de poluare.

Pentru că, în timpul unui puseu de poluare, indicele poate urca la valori de peste 40 de micrograme, pentru câteva ore sau câteva zile (cum s-a și întâmplat), iar media anuală să fie sub 5 micrograme.

Legislația UE în domeniu impune standarde minime, nu maxime. Și nu cred că legislația UE poate fi favorabilă unui poluator în detrimentul populației. Trebuie să ținem seama de specificul orașului Ploiești și să plecam de aici în modificarea cadrului legislativ„, a mai declarat primarul Ploieștiului.

Știrea inițială: 

Primarul Adrian Dobre a organizat o conferință de presă miercuri dimineață, 27 noiembrie, la sediul primăriei Ploiești, pe tema poluării. Edilul-șef al municipiului a solicitat demisia șefilor de la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova și Garda de Mediu Prahova, motivând că aceștia nu au identificat poluatorii din oraș, deși oamenii se plâng frecvent că nu pot respira din cauza aerului contaminat.

Adrian Dobre a mai anunțat că săptămâna viitoare noul ministru al Mediului va veni la Ploiești și că dacă până atunci șefii celor două instituții nu vor demisiona, îi va solicita ministrului să-i demită din funcții.

Conferința de presă este încă în desfășurare, vom reveni cu detalii!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk show Incomod. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții fonduri europene

Fie că vorbim de o afacere deja funcțională, pe care vrem să o dezvoltăm, fie că dorim să devenim...