Primarul Adrian Dobre adoptă, din nou, un comportament de tipul stăpânului pe moșie! Edilul-șef se crede probabil stăpân absolut peste tot ce înseamnă administrație publică locală și “închide porțile” primăriei, atunci când are, probabil, ceva de ascuns. În ultima vreme a devenit un obicei ca la solicitările ziarului Incomod răspunsurile din partea municipalității, semnate de către primarul Dobre, să vină fie incomplete, fie cu refuzuri de a răspunde.

Un exemplu este un răspuns primit astăzi cu privire la viitorul adăpost de câini comunitari pentru care s-a semnat contract de execuție lucrări, deși terenul este în litigiu și, legal, momentan nu se poate construi nimic pe el. Ziarul Incomod a făcut solicitări repetate pe marginea acestui subiect către primărie, dar de fiecare dată răspunsul a fost incomplet. Astăzi, reporterii noștri au primit cireașa de pe tort, când în răspuns ni s-a spus că nu putem primi studiul de fezabilitate al proiectului pe motiv că “este realizat de SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL, în calitate de proiectant, acesta nu face parte din categoria informațiilor de interes public, aducându-se astfel atingere dreptului de proprietate intelectuală”. Scuza oferită pentru refuzul de a pune la dispoziție documentele nu este altceva decât o aberație: Dobre vorbește despre proprietatea intelectuală a unei instituții publice, aflate tot în subordinea Primăriei Ploiești, care a realizat un studiu de fezabilitate pentru Primărie, așadar studiul a intrat în proprietatea primăriei și este, fără echivoc, un document public. Ne întrebăm ce ascunde acest document pe care primarul Dobre nu vrea să-l primească redacția Incomod…

Un alt exemplu în care primarul Adrian Dobre a refuzat să răspundă solicitărilor ziarului nostru a avut loc la începutul lunii. După ce redacția a solicitat copii ale facturilor și ordinelor de plată din primărie, răspunsul lui Adrian Dobre a fost că “documentele solicitate nu constituie informații de interes public”. Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public îl contrazice însă:

Art. 13.

Informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituție publică nu pot fi incluse în categoria informațiilor clasificate și constituie informații de interes public.

Reporterii noștri au transmis acest lucru către Primărie, dar evident că nici până în ziua de astăzi nu am primit răspunsul solicitat.

Mai mult decât atât, deși Dobre spune că facturile nu sunt documente publice, Clubul Sportiv Municipal a postat recent pe site-ul instituției mai multe facturi, tocmai pentru a răspunde unor solicitări din partea presei. Deși CSM este subordonat Primăriei Ploiești, iar acolo “se poate”, în primăria condusă de Adrian Dobre legea este se pare orientativă.

Reamintim că nu este prima dată când primarul Adrian Dobre atacă, într-un fel sau altul, publicația Incomod. În luna ianuarie, după ce fiul fostului director TCE Cristian Iancovici l-a acuzat că i-a cerut mită pentru a-l ține pe tatăl său în funcție, Dobre, în loc să răspundă sau să nege acuzațiile, a ales să atace reporterii publicației noastre. După 24 de ore de la publicarea articolului, deși fusese sunat pentru puncte de vedere, Dobre a trimis atunci un punct de vedere pe mail în care nu răspundea acuzațiilor, dar discredita publicația Incomod. A mers mai departe de atât și a continuat cu atacurile la adresa ziarului și pe pagina lui de Facebook.

Acum primarul Dobre a găsit o nouă metodă de a stopa articolele care nu-i convin. Pentru că în realizarea oricărei anchete jurnalistice reporterii au nevoie de informații de la instituții, sunt trimise solicitări. Pentru a împiedica documentarea, Dobre refuză să răspundă acelor pasaje din solicitări care nu-i convin. În plus, în ultima vreme nu a mai răspuns nici la telefon, deși reporterii noștri l-au sunat în mod repetat pentru puncte de vedere vizând mai multe subiecte. Dar Adrian Dobre alege să nu răspundă întrebărilor incomode și, crezându-se stăpân absolut asupra Ploieștiului încearcă, din nou, să bage pumnul în gura presei care nu-i convine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here