Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a început audierile în cazul tânărului din Vălenii de Munte care a murit după ce a fost plimbat prin cinci spitale din trei orașe. Procurorii au luat declarații deocamdată de la soția și tatăl lui Sabin Ciurcă. În cauză se fac cercetări pentru omor din culpă, neglijență și abuz în serviciu.

A trecut o lună de la moartea tânărului de 25 de ani din Vălenii de Munte, iar procurorii au început deja ancheta. În cursul săptămânii trecute au fost chemați la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel soția și tatăl lui Sabin. Aceștia au dat declarații în prezența avocatului.

Pentru următoarea fază a anchetei, procurorii au nevoie de o serie de expertize, dar și de concluziile preliminare ale medicilor legiști cu privire la cauza decesului. În plus, anchetatorii așteaptă și raportul Colegiului Medicilor din Ploiești care a făcut o anchetă în paralel. Odată ce aceste documente vor ajunge la Parchet, urmează ca medicii implicați să fie și ei audiați de către procurorul de caz.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii merg pe două variante de acuzații: fie omor din culpă, fie abuz și neglijență în serviciu. Este posibil ca omorul din culpă să nu poată fi probat, dat fiind afecțiunile extrem de grave de care suferea Sabin Ciurcă (pancreatită, obezitate), dar rămâne varianta neglijenței în serviciu, fapte de care inclusiv medicii pot fi acuzați. Procurorii încearcă să stabilească acum care a fost traseul exact al pacientului din prima zi în care s-a adresat Spitalului din Vălenii de Munte și până a decedat la Spitalul Municipal din Câmpina. Nu este clar însă în baza căror proceduri medicale, tânărul a fost pasat de la un spital la altul fără să fie internat, având în vedere suspiciunile de pancreatită, un diagnostic ce necesita asistență medicală de urgență.

Reamintim că Direcția de Sănătate Publică Prahova a sancționat cu amenda maximă prevăzută de lege două dintre cele cinci spitale  unde Sabin Ciurcă a ajuns în ultimele sale zile în viață, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina.

Sabin Ciurcă s-a prezentat pentru prima dată la medic în data de 28 martie ora 00.35 la Spitalul Orăşenesc din Vălenii de Munte. (Există informații acum că tânărul s-ar fi prezentat la spitalul din Văleni în repetate rânduri până să fie preluat de o Ambulanță și transferat ulterior la Ploiești) .

Aici este consultat de un chirurg care pune un prim diagnostic: suspiciune de colică renală, hernie abdominală. I s-a administrat tratament simptomatic, i s-a eliberat reţetă şi un bilet de trimitere pentru diabetolog pentru că Sabin era supraponderal şi avea glicemia foarte ridicată (peste 200).

Este pus să completeze un chestionar pentru suspiciune de COVID-19, răspunde negativ la toate întrebările (venise din Germania de 21 de zile şi nu avea simptome specifice bolii). De la spitalul din Vălenii de Munte pleacă acasă fără dureri şi fără febră, conform fişei medicale.

Sabin se întoarce la Spitalul din Vălenii de Munte pe 29 martie, la ora 22.00. Reapăruseră durerile abdominale. A fost din nou consultat de linia de gardă şi, pentru că era ”o durere abdominală de cauză nespecificată, repetitivă, se solicită transferul la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Ploieşti”, conform DSP Prahova.

UPU Judeţean

Este preluat în aceeaşi zi de o ambulanţă a SAJ Prahova, iar la ora 22. 45 ajunge la UPU Ploieşti. Avea dureri abdominale, FĂRĂ simptome respiratorii. Sabin este pus din nou să completeze chestionarul de risc de COVID-19, răspunsul fiind negativ  la toate întrebările.

Medicul de gardă din UPU constată abdomen sensibil la palpare, hernie ombilicală şi recomandă o serie de analize, solicitând şi consult chirurgical.  În UPU coboară un chirurg de gardă, stabileşte diagnostic de herine ombilicală, indică reevaluare chirurgicală la nevoie. Se realizează o examinare CT în urma căreia se constată o mică arie de condensare de 10 mm (o pată de 10 mm pe plămân).

Spitalul Movila

Dat fiind această pată pe plămâni, pacientul a fost declarat suspect COVID-19 şi a fost transferat la Spitalul de boli infecţioase ”Movila” din Ploieşti, o secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Ajunge la ”Movila” în data de 30 martie, ora 7.40, tot cu o ambulanţă SAJ.

La Infecţioase a fost examinat din nou, dar pentru că a plecat din UPU Judeţean cu suspiciune COVID-19 i s-a recoltat exudat, este pus să competeze din nou acel chestionar  de risc şi este trimis la Spitalul CFR Ploieşti, unitate suport COVID-19.

Spitalul CFR Ploieşti

Ajunge la Spitalul CFR din Ploieşti unde i se fac investigaţii din nou, este tratat, dar pentru că starea lui continua să se agraveze, medicul de gardă decide să-l transfere la Spitalul Municipal Câmpina.

Spitalul CFR a decis transferul pentru că la momentul în care Sabin era internat acolo, unitatea nu avea medic ATI şi nici bloc operator disponibil. Spitalul CFR Ploieşti fusese transformat în unitate suport COVID-19 care ar fi trebuit să interneze exclusiv cazurile de bolnavi depistaţi cu coronavirus, dar care aveau şi comorbidităţi care nu necesitau intervenţie chirurgicală.

Spitalul din Câmpina

Aşadar Sabin ajunge la Câmpina tot cu un echipajul SAJ, în data de 30 martie la ora 21.35. Tânărul nu este primit în spital. Este consultat direct în ambulanţă, în curtea spitalului, de către chirurgul de gardă Alexandru Matei care constată că pacientul nu are abdomen acut, nu necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă şi îi recomandă pungă cu gheaţă ca tratament şi cere reinternarea la spitalul CFR din Ploieşti.

Din nou la Spitalul CFR Ploieşti

Sabin se întoarce la Ploieşti, este reinternat la spitalul CFR unde primeşte tratament perfuzabil, inclusiv insulină, iar în momentul în care starea lui începe să se agraveze este trimis din nou la Câmpina în data 31.03, ora 20.05.

Din nou la Spitalul Câmpina

Este internat la secţia de chirurgie a Spitalului Municipal Câmpina, consultat de un alt medic chirurg însă la 1 aprilie starea generală se alterează şi la ora 6.30 intră în stop cardiorespirator şi moare.

Internarea la Spitalul Câmpina se face abia după ce directorul DSP Prahova şi managerul spitalului află de cazul lui Sabin şi începe tăvălugul telefoanelor. Intervenţia şefilor a venit prea târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here