fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Rămâne Ploieştiul fără apă caldă? Autorităţile somează Veolia să asigure continuitatea serviciului

Citește Și

- Reclamă -
Într-o şedinţă comună derulată miercuri după-amiază, Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova au adoptat hotărâri prin care îi solicită oficial operatorului Veolia Energie să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă caldă şi agent termic, timp de încă 90 de zile. Primăria a mai obţinut ceea ce am putea numi o victorie de etapă, asigurându-se că autorităţile judeţene recunosc un act adiţional la acest contract, prin care CJ se obliga la anumite plăţi în solidar cu municipalitatea.

Cele două proiecte, aproape identice în spirit şi literă, vizează asigurarea unei perioade de continuitate a serviciului, până la finalizarea noii licitaţii, dar nu mai mult de 90 de zile. Conform interpretării Consiliului Judeţean, acel termen se calculează de la 31 martie 2022, când Veolia intenţiona să se retragă din Ploieşti. Vorbim despre o prevedere din legislaţia naţională, care spune că operatorii de servicii publice sunt obligaţi să asigure această continuitate, la solicitarea beneficiarilor, în cazul întreruperii înainte de termen de unui contract. Există, însă, diferenţe de interpretare, legate nu de clauza în sine, ci de termenul de la care continuitatea ar trebui asigurată, operatorul considerând că ea s-ar calcula din octombrie 2021, când a trimis notificarea de reziliere, ceea ce ar însemna că deja şi-a respectat obligaţia.

Conducerea CJ a insistat, însă, că termenul se calculează de la finalizarea efectivă a înţelegerii, ceea ce înseamnă că autorităţile ar avea suficient timp, în aprilie, mai şi iunie, pentru a finaliza licitaţia care a fost deja lansată şi la care a fost depusă deja o ofertă. În principiu, Ploieştiul nu va rămâne fără apă caldă după 31 martie, însă pentru asta mai trebuie şi ca Veolia Energie să accepte solicitarea oficială decisă în şedinţa comună de miercuri.

- Reclamă -
Cine plăteşte eventualele daune?

O altă discuţie vizează plata eventualelor cheltuieli invocate de operator la final de contract. Nu trebuie uitat că, în momentul rezilierii, Veolia a reclamat că autorităţile – adică Primăria şi Consiliul Judeţean, cei doi coproprietari ai sistemului centralizat – nu şi-au respectat obligaţiile contractuale, operatorul solicitând 24 de milioane de lei şi 9,6 milioane de euro.

În timpul şedinţei comune, primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a insistat pe faptul că, recunoscând termenul limită din 31 martie, Consiliul Judeţean recunoaşte, automat, şi actual adiţional din 2019 prin care fusese prelungit contractul cu Veolia Energie. Mai departe – argumentează edilul – acel act adiţional includea şi o anexă legată de acoperirea cheltuielilor. Mai simplu spus, Consiliul Judeţean recunoaşte, practic, că trebuie să participe alături de Primărie la plata acelor cheltuieli invocate de operator, cea mai mare parte dintre ele fiind de altfel investiţii nerealizate sau plăţi nefăcute la timp.

Andrei Volosevici a amintit şi că, la începutul săptămânii, propusese un proiect de hotărâre de Consiliu Local, în urma unei negocieri cu Veolia, prin care operatorul se angaja să asigure o perioadă de continuitate mai scurtă, până pe 13 mai, dar renunţa la plăţile invocate, cu condiţia ca municipalitatea să suporte nişte diferenţe tarifare de aproximativ 100 de milioane de lei care, într-o formă sau alta, s-ar putea să ajungă la plată indiferent de situaţia aşa-ziselor daune. Asta pentru că acele sume se referă la acoperirea unor diferenţe de costuri pentru agentul termic livrat din noiembrie 2021 şi până în prezent.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Sistemele centralizate de incalzire sint sisteme ale furtului .
    Acestea trebuie desfiintate . Cetatenii trebuie sa isi asume responsabilitatea incalzirii pe cont propriu sau asociativ pe scara / bloc .
    Din pacate in blocuri locuiesc majoritar pomanagii infatuati si iresponsabili pe care ii manipuleaza grobian politicul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut