România și alte 14 state UE, printre care Grecia, Italia, Belgia și Franţa, cer plafonarea preţului la gaze. Statele în cauză au trimis o scrisoare adresată comisarului european pentru energie Kadri Simson, anunță Rador, care citează presa europeană.

Germania se pronunţă împotriva plafonării preţului în întreaga Uniune Europeană.

Conform DPA, autorii scrisorii cer propunerea unui preţ maximal pentru gazul de import – eventual din Rusia şi din alte ţări -, dar şi în cazul tranzacţiilor comerciale din cadrul UE. Prin stoparea furnizării gazului, preţurile au înregistrat o scumpire dramatică.

Scrisoarea a fost semnată de Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Vineri va avea loc o întrunire a miniştrilor energiei din statele membre UE pentru a decide asupra stabilirii unor măsuri speciale în această situaţie.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a postat un mesaj pe Twitter referitor la scrisoarea pe care 15 state-membre ale UE au trimis-o Comisiei Europene. „Vești bune în lupta împotriva prețurilor mari la energie! O majoritate de 15 state membre susține acum cererea către Comisie pentru aplicarea unui plafon la prețul gazelor naturale”, a scris premierul grec în limba engleză pe Twitter.

La mesajul său, el a atașat și scrisoarea semnată de ministrul grec al Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, precum și de omologii săi din Malta, Slovacia, Slovenia, Spania, Franța, Italia, Belgia, Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia și România.

În scrisoarea adresată comisarului pentru energie, Kadri Simson, cei cincisprezece miniștri ai energiei din UE solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere care să fie discutată la Consiliul Extraordinar pe tema energiei din 30 septembrie pentru ca apoi, cât mai curând posibil, să fie adoptată și propunerea legislativă.

„Criza energetică ce a început toamna trecută s-a agravat cu trecerea timpului și acum provoacă presiuni inflaționiste nesustenabile care ne afectează puternic gospodăriile și companiile. Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a propus pentru a face față crizei. Dar încă mai este nevoie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul angro al gazelor naturale. Stabilirea unui plafaon maxim pentru prețuri, solicitată de la început de un număr din ce în ce mai mare de state membre, este singura măsură care va ajuta fiecare stat membru să tempereze presiunea inflaționistă, să gestioneze așteptările și să ofere un cadru în cazul unor eventuale întreruperi în aprovizionare și să limiteze profiturile suplimentare în sector”, precizează miniștrii energiei în scrisoarea lor.

„Plafonarea ar trebui să se aplice tuturor tranzacțiilor angro cu gaze și să nu fie limitată la importurile din anumite zone. Poate fi proiectată astfel încât să asigure securitatea aprovizionării și circulația liberă a gazului în interiorul Europei, realizând în același timp obiectivul nostru comun de reducere a cererii de gaze. Acest plafon este o prioritate și poate fi completat cu propuneri de consolidare a supravegherii financiare a pieței de gaze și de dezvoltarea unor puncte de referință alternative pentru prețul gazelor în Europa”.

G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here