fbpx
duminică, aprilie 28, 2024
spot_img

Rosal a avut suspendată autorizația de mediu și riscă să o piardă din nou. În acest caz, își pierde licența de operator. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -

Rosal a avut suspendată autorizația de mediu în baza căreia operează în județul Prahova din cauza faptului că a refuzat să respecte prevederile legale privind gestionarea deșeurilor. Potrivit unor surse și a unui document intrat în posesia redacției Incomod, operatorul de salubritate riscă să i se suspende din nou autorizația și, implicit, licența de a opera în județ. Totul pleacă de la legea fondului de mediu și de la o hotărâre a Consiliului Județean Prahova, prin care Rosal trebuie să ducă deșeurile la stația de tratare mecano-biologică înainte de a le duce la rampa de gunoi din Boldești Scăieni, prevederi pe care Rosal a refuzat să le respecte.

Legea 349/2005, Legea 211/2011 și Legea 196/2005 a fondului de mediu impun ca deșeurile, înainte de eliminare, să treacă prin anumite forme de tratare, prin care cantitatea de deșeuri să fie diminuată înainte de a ajunge la rampă (la groapa de gunoi).

- Reclamă -

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, autoritățile publice locale trebuie să suporte amenzi și penalități, inclusiv taxa pentru depozitarea definitivă a deșeurilor. Pentru ca legea să poată fi respectată, Consiliul Județean Prahova a construit și, în luna iulie a anului trecut, a pus în funcțiune stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB).

Mai departe, operatorii de salubritate din Prahova au obligația să respecte prevederile legale și să ducă toate deșeurile la TMB, pentru diminuarea cantităților.

Mai mult decât atât, pe lângă legile în vigoare, Consiliul Județean Prahova a emis și o lege locală, hotărârea de Consiliu Județean nr. 176/16.12.2019, prin care operatorii de salubritate au obligația de a trata deșeurile la TMB înainte de a le duce la rampa de gunoi.

- Reclamă -

Deși legile există de ani de zile, stația a fost pusă în funcțiune în luna iulie, iar în decembrie Consiliul Județean a emis și o hotărâre în acest sens, Rosal nu respecta prevederile și continua să ducă deșeurile direct la rampa de gunoi din Boldești Scăieni, fără a fi tratate înainte.

În plus, și Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a revizuit autorizația integrată de mediu a Rosal în luna decembrie a anului trecut, adăugând obligația de a duce deșeurile mai întâi la TMB.

 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

Cum Rosal nu s-a conformat prevederilor legale, pe 8 ianuarie 2020, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Prahova i-a transmis o notificare prealabilă în vederea suspendării acordului de mediu și a autorizației de mediu (foto-document dreapta).

Nici riscul rămânerii fără autorizație de mediu, fără de care nu poate opera, nu a avut niciun impact pentru Rosal, care nici la momentul acela nu a încheiat un contract cu societatea care operează stația de tratare mecano-biologică.

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

Așa că, pe data de 29 ianuarie 2020, APM Prahova a suspendat autorizația de mediu a Rosal, astfel că operatorul nu a mai avut voie să ridice gunoaiele din județ (foto-document stânga).

De abia după suspendarea autorizației de mediu, Rosal a încheiat contract cu societatea care administrează TMB, Solid Waste Operation Prahova SRL (SWO), astfel că a doua zi, pe 30 ianuarie, întrucât Rosal intrase în legalitate, APM Prahova a decis încetarea aplicabilității suspendării autorizației de mediu, astfel că operatorul a avut, din nou, voie să își desfășoare activitatea (foto-document).

 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

Minunea se pare, însă, că nu ține mult. Marți, 11 februarie, potrivit unui document intrat în posesia redacției noastre, SWO a înștiințat Rosal că nu și-a îndeplinit obligația de plată a facturilor de regularizare în termenele prevăzute prin contract, menționând că dacă factura nu va fi achitată SWO va rezilia contractul cu Rosal. Dacă acest contract va fi reziliat, Rosal ajunge din nou în situația de a nu respecta legea fondului de mediu și de a-și pierde autorizația de mediu.

Câteva elemente mai trebuie precizate pentru o imagine de ansamblu asupra problemei și pentru a înțelege de ce Rosal a tras de timp până a agreat să ducă deșeurile la TMB. Diferența dintre taxa percepută către Rosal la rampa de gunoi și taxa de la TMB este de aproximativ 30 lei/tonă. Practic, Rosal plătește cu 30 lei mai mult pentru fiecare tonă de gunoi dusă la TMB, apoi plătește și la groapa de gunoi când duce deșeurile rezultate după tratare. După procedeul de tratare, rezultă aproximativ 30-40% compost din cantitatea de gunoi inițială, prin urmare rampa de gunoi primește cu 60% mai puține deșeuri și, automat, încasează cu 60% mai puțini bani. Atât operatorul de salubritate cât și administratorul rampei de gunoi au de pierdut în această afacere și acesta ar putea fi motivul pentru care Rosal a refuzat să respecte prevederile legale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și fondul de mediu.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut