Administrația Națională de Meteorologie a atenționat că și luni, pe 11 ianuarie, riscul de producere a avalanșelor este în continuare mare, în Bucegi și Făgăraș, la altitudini peste 1800 de metri, fiind evaluat la gradul 4 din 5 și anunțat sub forma unui cod roșu.

La altitudini mai mici este, de asemenea, risc însemnat (cod portocaliu – grad 3 din 5) de producere a avalanșelor.

“La peste 1800 m, în partea superioară regăsim 10-20 cm de zăpadă proaspătă, depusă în ultimele două zile peste un strat instabil, compus din plăci de vânt relativ recente și peste zăpada consistentă căzută în perioada precedentă. Acest ansamblu instabil din partea superioară este depus peste straturile mai vechi, înghețate, peste care poate aluneca, mai ales în condiții de supraîncărcare. O parte din zăpadă a fost spulberată și depozitată pe văile adăpostite unde depozitele de zăpadă sunt mai însemnate. În următoarele 24 de ore, stratul va mai crește local cu  10-20 cm și pe arii restrânse chiar și cu 30 cm, pe versanții sudici.

La supraîncărcări oricât de mici, dar izolat și spontan, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, prin ruperii plăcilor de vânt, îndeosebi de pe versanții nordici și estici, sau prin alunecarea stratului pulver peste cel vechi cu zăpadă înghețată sau peste plăcile de vânt formate în perioada precedentă, pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde sunt acumulări importante de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse pe rama nordică și e mai consistent pe cea sudică, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari.

Sub 1500 m, stratul este de dimensiuni mai reduse”, a anunțat ANM, pentru zona Bucegi.

În continuare există riscul de producere a avalanșelor pe zonele de ski în afara pârtiilor amenajate (Off-piste), respectiv în zonele Peleș, Pelișor, Zade, Carp, Târle și Papagal, precizează și Salvamont Sinaia.

Sursa: telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here