Unsprezece persoane, între care fostul manager şi fostul director de îngrijiri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, au fost reţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul care vizează fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive, începând din 13 şi 14 decembrie, faţă de 15 inculpaţi în dosarul în care au avut loc 92 de percheziţii în judeţele Botoşani şi Iaşi, anunţă, joi, DNA.
Astfel, au fost reţinute 11 persoane: Doina Caba, la data faptelor manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Coca Stela Crîşmaru, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Claudia Malancea, la data faptelor medic şef Secţia ATI, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Cornelia Anca Sărban, la data faptelor medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni, aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Silvian Adrian Tatarcan, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Daniela Dornescu, la data faptelor economist la Compartimentul Evaluare şi Statistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Cristina Niculina Andronache, la data faptelor registrator-medical, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Liliana Laura Calinciuc, la data faptelor economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Mirela Gabriela Focşa, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calităţii şi secretară a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, Marinela Preda, la data faptelor asistent-medical şef Secţia ATI, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, şi V.G.M., administrator al unei societăţi comerciale.
Acestea au fost reţinute pentru săvârşirea, în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării, a unor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de alte patru persoane (medicii Maria Loredana Dominte, Ovidiu Gabriel Oprişan, asistenta Monica Geanina Constantinescu şi C.D.) pentru comiterea, în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării, a unor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
DNA precizează că în acest dosar se fac cercetări cu privire la comiterea de către funcţionari publici a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi şi al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani.
”Concret, în intervalul de timp menţionat, inculpaţii, în calităţile amintite anterior, ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:
– bijuterii şi sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ş.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creşteau, în funcţie de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracţional. Ca o precizare, în anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.
– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unităţi medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi”, arată procurorii
Ei precizează că, până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Celor 15 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Joi, cele 11 persoane reţinute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, percheziţii la 92 de adrese din judeţele Botoşani şi Iaşi, într-un dosar care vizează fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la un spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Trei dintre descinderi au loc la instituţii publice, între care Spitalul ”Mavromati” şi sediul Consiliului Judeţean Botoşani, iar o alta la sediul PSD Botoşani. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a declarat că au pus la dispoziţie toate documentele, iar procurorii au făcut percheziţia de rigoare şi nu s-au ridicat înscrisuri. Despre percheziţiile la sediul PSD, ea a precizat că au avut loc ”probabil pentru că are şi calitate politică”. Federovici a spus că nu ştie nimic despre şpăgi pentru angajarea unor persoane în spital.