fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Un fost militar român se oferea să vândă bombe artizanale cu acționare la distanță. A fost prins de polițiștii din Prahova. Arsenalul găsit la percheziții

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Un fost soldat MAPN, care a activat până în mai 2022 la o unitate militară de lângă București, a fost condamnat de Judecătoria Ploiești la  pedeapsa de un an şi trei luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi munițiilor.

Fostul militar a fost deferit justiției după ce a fost prins cu arme, muniții și echipament militar pe care le vindea, din portbagaj, doritorilor.

- Reclamă -

Bărbatul a fost inclusiv reclamat că s-a oferit să vândă potențialilor clienți bombe artizanale cu acționare la distanță.

Un cetățean a fost cel care a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, în data de 7 ianuarie 2022, că un fost militar i-a oferit spre vânzare mai multe arme și muniții, inclusiv material exploziv artizanal

Cetățeanul care a făcut plângerea, un prahovean, susținea că în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, fostul soldat a venit la domiciliul  său și i-ar fi prezentat din portbagajul unui autoturism Skoda de culoare albă, o pușcă cu lunetă, un pistol, care erau dezasamblate, mai multe tipuri de cartușe, dispozitive tip grenade și un binoclu, totodată spunându-i că le poate face rost de o bombă artizanală cu acționare la distanță.

- Reclamă -

Prahoveanul a arătat faptul că, ”la aproximativ o săptămână după aceasta dată, fostul soldat a revenit la domiciliul acestuia întrebându-l, din nou, dacă vrea să cumpere arme, acesta nefiind de acord”, se arată în rechizitoriu.

Cetățeanul care a sesizat autoritățile a precizat că a asociat vizitele fostului militar cu  arestarea vecinului cu care se afla în stare conflictuală, acesta fiind încarcerat în luna decembrie 2021, în preajma Crăciunului. ”Totodată, a mai arătat faptul că în luna decembrie 2021, a fost vizitat de mai multe ori de către inculpat, care venea cu mai multe autoturisme, printre care și o dubă Volskwagen T4 de culoare alba și că din această autoutilitară i-ar fi prezentat armele spre vânzare care se aflau într-o geantă”, potrivit documentului citat.

Reclamația a fost urmată de percheziții la domiciliul fostului militar unde polițiștii prahoveni au descoperit un adevărat arsenal. Acesta a declarat că a găsit armele într-o pădure, pe raza localității Pietroșani, ulterior revenind cu alte explicații.

 Pe parcursul cercetărilor, bărbatul și-a declinat calitatea de militar la U.M. 01877. Având în vedere acest aspect, ”a fost solicitat punctul de vedere a unității militare, iar prin adresa nr. … din 26.05.2022, U.M. 01877 a răspuns că numitul L.V.D. a fost angajatul unității în perioada 12.03.2018-20.05.2022, având calitatea de soldat/gradat profesionist, fiind trecut în rezervă în baza ordinului comandantului Centrului … în data de 20.05.2022 ca urmare a raportului personal de demisie”, se arată în rechizitoriul procurorilor prahoveni.

- Reclamă -

Fostul soldat a fost trimis în judecată pe 14 octombrie 2022, dosarul său aflându-se pe rolul Judecătoriei Ploiești, instanță care s-a și pronunțat în cauză în data de 2 octombrie 2023.

” Condamnă pe inculpatul D. V. L. la pedeapsa de 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (faptă din perioada decembrie – ianuarie 2022).

  • aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 2 ani
  • dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare aplicate inculpatului.
  • obligă pe inculpatul D. V. L. ca, pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Jilavele sau în cadrul Şcolii Gimnaziale Jilavele pe o perioadă de 60 de zile”, potrivit portalului instanțelor de judecată.
  • Arsenalul din casa fostului soldat

Instanța a dispus confiscarea armelor şi muniţiilor găsite în casa fostului soldat:

 Armă letală de vânătoare, artizanală, calibrul 12, țeavă lisă, inscripționată cu caractere chirilice IJ 18 M. Arma are atașat un dispozitiv de ochire tip laser inscripționat Gamo;

Armă letală, artizanală, calibrul 5,6 mm cu țeava ghintuită, seria 233488;

 8 cartușe letale calibrul 12, dintre care șapte cu alice și unul cu proiectil unic;

1 (unu) cartuș letal cu proiectil metalic, cal. 9mm;

 1 (unu) cartuș letal cu proiectil metalic, calibrul 7,65 mm;

30 ( treizeci) cartușe calibrul 9×27;

 1 (una) cutie pelete cal. 5,5 marca Gamo;

 1 (unu) borcan – aproximativ jumătate cu proiectile metalice sferice (alice), cal. 5,5;

 2 (două) tuburi cartuș percutate, cal. 7,62 x 39;

 5(cinci) tuburi cartușe percutate, cal. 7,65;

 4 (patru) tuburi cartuș 9×27 percutat;

 26 (douăzeci și șase) tuburi cartuș alice, cal. 12, percutate;

 1 (unu) cartuș cal. 12 cu proiectil unic, fără capsă;

 1 (unu) cartuș cal. 12 cu proiectil unic, secționat, fără pulbere;

 1 (unu) cartuș cu alice, cal. 12, secționat, fără pulbere;

 1(unu) flacon pulbere inscripționat praf lipit radiator;

 1 (unu) cutie, capse percutate

 1 (una) trusă curățat armă tip pistol-mitralieră;

 1 (una ) lunetă metalică, tip militar, în lungime de 35 cm;

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img