Timp de 12 ani a săpat în munte un Vasile Șerban, un bărbat în vârstă de 63 de ani doar pentru a-și face o ”dambla” așa cum singur recunoaște. La început a vrut să-și facă un simplu adăpost unde să se poată refugia fie în zilele caniculare, fie pe timp de furtună.

Omul a perseverat însă și de la o simplă firidă a ajuns astăzi la o adevărată casă sub pământ unde și-a amenajat o bucătărie, un loc de dormit și chiar un altar.

Povestea chiliei din comuna prahoveană Tătaru începe odată cu decizia familiei Șerban de a lucra pământul moștenit de la bătrâni. Pentru că era departe de casă, într-o zonă izolată, Nea Vasile n-a riscat prea mult și a refuzat să planteze vie așa cum fac toți oamenii din comună. A ales să planteze o livadă de nuci. Cum munca era grea, iar casa departe, nu puține au fost zilele în care se retrăgea într-un colț mai ferit pentru odihnă. Exact pentru astfel de pauze s-a gândit Vasile să sape firida în munte, inspirat de vechii călugări care s-au adăpostit în zona prin secolul al XVI-lea. Chiliile lor mai există și astăzi, însă trebuie condiție fizică și un ghid care să te conducă până acolo.

”Am săpat singur cu târnăcopul. Nici nu mai știu de când. Am amenajat aici un culcuș, am adus o masă și scaune unde mai invit prietenii să bem o bere. Este răcoare în permanență vara, iar iarna este exact așa cum trebuie, nu mai frig de 17 grade”, spune Vasile.

Grota lui Vasile se află pe Dealul Alb, unde se ajunge doar cu piciorul. Din vârful dealului se desprinde o potecă pietruită care duce până la baza chiliei. Aici, o intrare strâmtă de conduce până în burta dealului. Chilia este mare și poate adăposti lejer zece persoane. Este susținută de coloane atent șlefuite care au dublu rol, de susținere, dar și pentru a compartimenta încăperea.

Despre minunea lui Vasile s-a dus imediat zvonul în sat, astfel că oamenii curioși au început să vină să vadă cu ochii lor. Chiar și primărița din Tătaru s-a declarat uimită și este decisă să facă un proiect pentru a atrage cât mai mulți turiști în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here