fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunţă extinderea programului de susţinere a legumicultorilor

Citește Și

- Reclamă -
Ministrul Agriculturii a făcut astăzi o vizită în Valea Călugărească, Râfov şi Olari, pentru discuţii cu reprezentanţii unităţilor de cercetare şi de învăţământ din domeniu şi cu fermierii din zona de sud a judeţului Prahova. Cu această ocazie, Adrian Chesnoiu a anunţat că, din 2023, programul de susţinere a legumicultorilor va fi bazat mai mult pe investiţii, insistând pe nevoia de renegociere a PNRR şi de atragere de fonduri europene pentru agricultură.

„Am făcut această vizită în judeţul Prahova şi am început într-un loc extraordinar, în institutul de la Valea Călugărească, am stat de vorbă cu conducerea, cu cercetătorii de acolo, mă bucur că încă mai avem cercetători tineri care fac lucruri excepţionale. Apoi am avut ocazia să mă întâlnesc cu elevii de la Liceul Agricol, de acolo am plecat efectiv încântat, pentru că sunt peste 700 de elevi. Liceul Agricol va primi finanţare şi se va moderniza din fonduri europene, prin PNRR. Am stabilit cu domnul ministru Cîmpeanu să preluăm noi la Ministerul Agriculturii partea de implementare a acestor programe şi să nu ne oprim aici, colaborarea noastră cu Ministerul Educaţiei să continue, pentru că – aşa cum ştiam şi mi s-a confirmat încă o dată astăzi – e nevoie de o modificare a programei şcolare, să fie cât mai adaptată la nevoile fermierilor. Pentru că, până la urmă, pregătim tineri să meargă în agricultură şi să facă performanţă. De cealaltă parte, curricumul şcolar trebuie adaptat noilor condiţii din agricultura românească, avem nevoie de tehnologie, de tineri care să fie adaptaţi la viteza informaţiei, să ştie să opereze sisteme informatice, se seamănă acum cu drona de exemplu, am văzut că din ce în ce mai mult tehnologia îşi produce efectul”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, în timpul vizitei de lucru din Prahova.

- Reclamă -

„În bugetul pe 2022 am alocat peste 500 de milioane de euro fermierilor noştri, am reuşit să reluăm obiceiul pe care îl aveam când eram la guvernare să plătim banii la timp, din 25 noiembrie, de când am preluat mandatul, până la 25 mai, am plătit peste 2,2 miliarde de euro, fonduri europene şi naţionale, şi lucrurile vor continua. Lansăm programe noi, sprijinirea cultivatorilor de cartof, sprijinirea celor care produc strugure de masă – şi astăzi chiar am văzut un lucru extraordinar la institutul de la Valea Călugărească – trebuie să susţinem aceşti producători, pentru că avem posibilitatea să producem mult şi de calitate şi să ne asigurăm necesarul de alimente. Evident, am discutat şi cu aceşti cultivatori care sunt înscrişi în «Programul Tomata», oamenii solicită – pe bună dreptate, pentru că este un an atipic, cu condiţii climaterice deosebite – prelungirea programului, încă analizăm, să vedem ce posibilităţi avem de a ne adapta programele în funcţie de nevoile lor, pentru că, până la urmă, ăsta este rolul statului, să fie în permanent în legătură cu fermierii, iar programele de sprijin să fie făcute pentru ei, nu să îmbrace o formă stabilită într-un birou la Bucureşti. Am luat deja decizia la Ministerul Agriculturii ca, de anul viitor, programul de susţinere a legumicultorilor noştri să fie bazat mai mult pe investiţii, pe ceea ce ei au nevoie ca să fie productivi. Fermierul pe care îl vizităm acum spune că principala problemă cu care s-a confruntat în trecut şi care l-a făcut să-şi reducă suprafaţa de solarii în care cultivă tomate sau alte tipuri de legume a fost forţa de muncă. De aceea am venit cu legea salarizării în agricultură şi industria alimentară, astfel încât să putem să ţinem acasă forţa de muncă specializată”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

BEC a stabilit ordinea partidelor pe buletinul de vot. Cum arată acesta – FOTO

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor...
Sari la conținut