UPDATE. Capsula a fost găsită în perimetrul fostei rafinării Astra. Nu este clar în acest moment dacă a fost o tentativă de furt și hoții s-au răzgândit sau pur și simplu capsula respectivă s-a desprins și a căzut din vârful paratrăsnetului.
În continuare CNCAN face măsurători.

Surse oficiale au precizat mai devreme pentru ziarul Incomod faptul că respectiva capsulă ar fi fost furată.

Știrea inițială

Alertă în Ploiești, după ce agenții de pază ai unei societăți comerciale au sesizat autoritățile despre faptul că o bucată dintr-un paratrăsnet de pe amplasamentul Rafinăriei Astra a dispărut. În urma verificărilor efectuate de ISU Prahova, a rezultat că bucata dispărută este o capsulă de cobalt, material radioactiv.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, capsula de cobalt ar fi fost furată, iar autoritățile sunt în alertă pentru a o găsi. Cel mai probabil, materialul a fost furat de hoți de fier care, văzându-l că strălucește în soare, au crezut că este făcut dintr-un metal prețios. Bucata de cobalt se afla în vârful paratrăsnetului care are o înălțime de aproximativ 30 de metri.

“La fața locului se află echipe de specialiști ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum și polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase. În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal.”, a transmis oficial Poliția Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here