UPDATE 2 – Vineri, 14 mai 2021, polițiștii Secției de Poliție nr. 4 Ploiești au fost sesizați de către agenții de pază ai unei societăți comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălțimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut.

La fața locului au intervenit echipe de specialiști ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum și polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal.

UDPATE 1- ISU Prahova anunță faptul că se execută, în continuare, alte măsurători. Până acum acestea au indicat prezența a 3700 cps – cobalt.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritățile au intrat în alertă după ce s-a înregistrat creșterea nivelului radiațiilor în zona rafinăriei Astra din Ploiești.

Potrivit reprezentanților ISU Prahova la fața locului au intervenit de urgență un echipaj de la USISU Ciolpani împreună cu o autospecială de primă intervenție și comandă.
Sursa radiațiilor ar fi o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depășită, motiv pentru care antena a fost izolată pe o suprafață de aproximativ 80 mp.

“Nu este pericol pentru populație având în vedere ca nu sunt locuințe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenta în astfel de situații, respectiv Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare în sensul recuperării sursei”, au mai precizat reprezentaníi ISU Prahova.

Imagine cu caracter ilustrativ, scientia.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here