fbpx
sâmbătă, mai 25, 2024
spot_img

Angajații TCE îl contrazic pe director și spun că oamenii din ambele sindicate intră în grevă. FOTO-DOCUMENT

Citește Și

- Reclamă -

Situația la TCE, operatorul public de transport în comun din Ploiești, este din ce în ce mai alarmantă, iar angajații amenință că vor intra în grevă generală și vor opri transportul public din oraș începând de luni.

Miza acestui scandal o reprezintă măririle salariale fără de care oamenii spun că nu vor mai lucra. Însă, după ce conducerea a agreat măriri salariale, modalitatea de acordare a acestora a continuat să-i nemulțumească pe salariați, care au contactat redacția Incomod pentru a ne povesti cum au stat lucrurile din punctul lor de vedere.

Angajații care ne-au contactat spun că le-au transmis liderilor de la ambele sindicate din cadrul TCE că fără o majorare salarială de 1.000 de lei nu stau de vorbă.

Iar ei au cerut acești bani începând cu luna aprilie (600 de lei în aprilie, 400 începând cu 1 septembrie), dar ulterior liderii de sindicat au tot tras de timp cu negocierile, până s-a ajuns în situația ca o eventuală mărire de salariu să intre în vigoare de abia cu data de 1 mai.

- Reclamă -

În TCE sunt două sindicate, unul condus de Ion Mișcă, cu aproximativ 300 de membri, și unul condus de Nicolae Suditu, cu aproximativ 450 de membri. Într-un articol publicat anterior de Ziarul Incomod, director Alexandri Nicolae declara că săptămâna trecută ambele sindicate au acceptat ca salariile angajaților să fie majorate astfel: de la 1 mai cu 300 de lei, de la 1 octombrie cu alți 300 de lei, iar de la 1 decembrie cu 400 lei, motivând că bugetul și legea bugetului de stat nu permit ca salariile să fie mărite direct cu 1.000 de lei din mai. Ulterior, astăzi, sindicatul condus de Ion Mișcă a anunțat că oamenii săi nu mai agrează această variantă și că demarează greva generală începând de luni. Directorul TCE a susținut că celălalt sindicat este de acord cu oferta și că oamenii vor semna contractele colective de muncă.

Citește aici declarațiile!

După publicarea articolului, mai mulți angajați ai TCE au contactat redacția noastră și spus că atât directorul Alexandri Nicolae, cât și liderul celuilalt sindicat din care, culmea, chiar ei fac parte, evită să spună adevărul complet.

Oamenii spun că au înțeles că mărirea trebuie acordată treptat, pentru că altfel nu sunt bani în buget, dar că în primă fază, acum câteva săptămâni, AGA și CA-ul de la TCE acceptaseră ca salariile oamenilor să fie mărite de la 1 iunie cu 700 de lei pe lună. Ceea ce însemna că în total, în iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, adică în 7 luni, oamenii ar fi primit 4.900 lei în plus la salariu.

- Reclamă -

Ulterior, AGA și CA-ul au venit cu propunerea actuală, 300 de lei începând cu mai, 300 de lei începând cu octombrie și 400 de lei începând cu decembrie. O matematică simplă arată că astfel, în total, până la sfârșitul anului, oamenii primesc în plus drepturi salariale de 3.700 lei.

”Oamenii sunt în pierdere. Directorului TCE îi rămân astfel niște bani în buget, 1.200 de lei de salariat, înmulțit cu numărul de angajați. Din acești bani poate să mărească suplimentar salariul pe la șefii de structuri, gen șef autobază, cum a făcut și anul trecut. Anul trecut a mărit cu câte 1.000 de lei salariul fiecărui șef, fără AGA și CA, că le-a numit negocieri individuale, nu colective”, ne-a povestit unul dintre salariații TCE care ne-au contactat.

Alexandri Nicolae, directorul TCE, susține că la ședința de săptămâna trecută ambele sindicate au acceptat această variantă. Astăzi, sindicatul condus de Ion Mișcă a anunțat că oamenii nu sunt de acord cu propunerea, nu vor semna contractul colectiv de muncă și vor intra în grevă generală. Deși directorul TCE susține că celălalt sindicat, cu 450 de membri, condus de Nicolae Suditu este de acord cu forma actuală a negocierilor, oamenii care ne-au contactat spun că nu este așa. Acum, oamenii completează tabele cu semnături în care spun că vor să declanșeze greva generală (foto-document la finalul articolului).

”Nu doar sindicatul lui Mișcă strânge semnături. Și noi cei din sindicatul ”mare” suntem nemulțumiți și nu dorim această variantă cu care au venit săptămâna trecută. Membrii din ambele sindicate nu sunt de acord, deși liderii din sindicatul ”mare” au spus la ședință că vrem varianta aceasta. Au mințit! Noi, membrii din sindicatul majoritar, le-am spus clar că nu suntem de acord cu înțelegerea la care au căzut liderii cu directorul. Liderii noștri au spus că înainte de a semna vor face adunare și vor anunța oamenii și doar dacă suntem de acord vor semna. Asta au zis, alta fac, am înțeles că mâine vor semna contractul colectiv!”, ne-a povestit alt salariat.

- Reclamă -

Așadar oamenii care fac parte din sindicatul condus de Nicolae Suditu spun că nici ei, la fel ca cei din sindicatul lui Ion Mișcă, nu sunt de acord cu propunerea conducerii TCE. Însă, nu au cui să se adreseze, întrucât liderul lor a spus în ședință că acceptă varianta aceasta.

”În ianuarie au fost plecări masive din sindicatul mare. Eu am zis, hai să stăm să vedem, poate până la urmă sindicaliștii vor fi de partea noastră. M-am înșelat”, a mai completat omul.

”A mințit la ședință că vrem așa, dar nu suntem de acord. Avem salariile aproape la minimul pe economie. Orice ban contează. Fără o mie de lei nu discutăm, iar el susține că a obținut suma. Dar matematica arată că una e să primești 4.900 lei pe an în plus, alta e 3.700 de lei. Ne iau de proști și se fac că nu înțeleg”, ne-a mai spus primul salariat.

Oamenii spun că vor să protesteze în mod legal. Așa că începând de mâine șoferii TCE vor putea fi văzuți în trafic cu banderole albe la mâini, fiind în grevă japoneză.

În paralel, se strâng semnături pentru declanșarea conflictului de muncă, adică grevă generală spun cei care ne-au dat poze cu tabelele de semnături. Într-unul din aceste tabele s-a ajuns la numărul de 216 semnături, după cum se vede în imaginea de mai jos. Dar oamenii spun că în realitate mult mai mulți angajați TCE au semnat și încă mai semnează. Mulți dintre șoferi sunt încă pe traseu, în tură. Au fost contactați și spun că vor semna când se întorc la autobază.

Rămâne de văzut cum va evolua situația și dacă luni, în Ploiești, vom avea transport public. Cert este, însă, că negocierile nu-s nici pe departe finalizate, cel puțin nu pentru un număr mare de angajați.

Semnături pentru declanșarea grevei la TCE
Semnături pentru declanșarea grevei la TCE
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Daniela Lica: ”Pentru educația copiilor nu e suficient niciodată cât se investește. Primarul Ploieștiului ne-a ajutat foarte mult”

Trei elevi ai Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești s-au calificat în lotul restrâns de informatică al României...