fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Bilanțul Prefecturii privind calitatea aerului din Ploiești. Ce depășiri au fost înregistrate

Citește Și

- Reclamă -

Bilanțul prezentat de Prefectura Prahova privind calitatea aerului din Ploiești, după monitorizarea efectuată în primele două săptămâni din februarie, arată că au existat depășiri ale valorilor de pulberi în suspensie și „creșteri punctuale” ale emisiilor de benzen și dioxid de azot.

Datele prezentate vizează perioadă 1-14 februarie, timp în care laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului a fost amplasat în centrul Ploieștiului, lângă Palatul Administrativ.

- Reclamă -

Valorile crescute au fost puse pe seama traficului rutier – mai ales că laboratorul a stat lângă cea mai importantă arteră a municipiului – a arderilor industriale și a arderilor de combustibili solizi pentru încălzirea locuințelor, potrivit datelor din raport.

Bilanțul Prefecturii Prahova privind calitatea aerului din Ploiești

„Prefectul Virgiliu-Daniel Nanu a avut o întâlnire în cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova cu Florin Diaconu, directorul executiv al A.P.M., cel care i-a prezentat concluziile ce reies în urma încheierii campaniei de monitorizare și pe care dorim să le aducem și în atenția cetățenilor interesați de acest subiect:

– Indicatorii specifici mirosului care pot fi perceputi de populatie sub forma disconfortului olfactiv, hidrogenul sulfurat (H2S) și amoniacul (NH3), nu au înregistrat creșteri sau variații atipice ale concentrațiilor măsurate pe perioada desfășurării campaniei de monitorizare, valorile înregistrate situându-se mult sub concentrația maximă admisă, atât pentru probe medii de scurtă durată, cât și pentru probe medii zilnice.

- Reclamă -

– Valorile indicatorilor dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) și monoxid de carbon (CO) s-au situat sub valorile limită prevăzute de Lega 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, pentru dioxidul de azot au putut fi observate creșteri punctuale în intervalele orare 08:00-11:00 și 18:00-23:00, cu o intensitate mai mare în prima parte a intervalului, respectiv datele de 01.02.2024, 03.02.2024 și 04.02.2024.

Aceste variații, care coincid cu perioadele de vârf ale traficului auto, pot fi explicate prin poziția punctului de măsură, dat fiind faptul că distanța dintre locația laboratorului mobil și principala arteră a Municipiului Ploiești – Bulevardul Republicii a fost de aproximativ 55 m. Cu toate acestea, valoarea limită orară de 200μg/mc nu a fost depășită pe perioada efectuării determinărilor.

– Indicatorul benzen (C6H6) a înregistrat creșteri punctuale ale valorilor orare în special în datele de 01.02.2024 si 07.02.2024, când valorile medii orare au atins concentrații mai mari de 30 μg/mc.  Valoarea medie pe parcursul celor două săptămâni a fost de 3 μg/mc. Toate vârfurile semnificative ale concentrațiilor s-au înregistrat în intervalul orar 23:00-07:00 pe direcții ale vântului predominante dinspre nord.

Indicatorul particule în suspensie fracția PM10 a înregistrat două depășiri ale valorii limită zilnice prevăzute de legea privind calitatea aerului înconjurător.

- Reclamă -

 Acestea au fost înregisrate în datele de 01.02.2024 și 11.02.2024. Din analiza evoluției concentrațiilor orare se poate observa fapul că vârfurile valorilor înregistrate în intervalul orar 19:00-24:00 au condus, în zilele menționate mai sus, la depășirea valorii limită.

În ceea ce privește acest indicator, principalele surse de emisie sunt reprezentate de arderile combustibililor solizi din sectorul rezidențial, industrial precum și a arderilor necontrolate, incendii de vegetație, ori arderea combustibililor și uzura anvelopelor la vehicule.

Valorile indicatorului particule în suspensie fracția PM2.5 au înregistrat concentrații mai scăzute decât cele ale indicatorului PM 10, dar au urmat aceeași tendință cu maxime în datele 01.02.2024 și 11.02.2024”, se arată în bilanțul transmis de Prefectura Prahova.

„În urma corelării concentrațiilor de particule în suspensie, înregistrate în aceste intervale orare, cu evoluția monoxidului de carbon și a dioxidului de azot, se poate observa o relație direct proporțională între acesti indicatori, fapt care indică acumularea la sol a emisiilor provenite din traficul auto, încălzirea rezidențială și arderile industriale, coroborate cu condițiile atmosferice defavorabile dispersiei poluanților, caracteristice sezonului rece (perioade caracterizate in general de câmpuri de presiune ridicată asociate cu calm atmosferic, inversiune termică și lipsa precipitațiilor)”, mai precizează instituția.

„După discuția avută pe această temă, prefectul a dispus ca în perioada imediat următoare să fie prezentate explicații  punctuale și concrete cu privire la sursa acestor depășiri, precum și prezentarea unor eventuale soluții sau măsuri intermediare ce pot fi luate”, a mai anunțat Prefectura Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De-ale campaniei. Ce au mai făcut candidații în ultima săptămână

Jurnaliștii Incomod au realizat un nou talk show despre candidații din Prahova și Ploiești la alegerile locale din 9...
Sari la conținut