fbpx
marți, martie 19, 2024
spot_img

Când vom avea apă caldă: Consiliul Județean și primăria Ploiești se contrazic în problema preluării Centralei de la Brazi

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

O declarație a vicepreședintelui Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone (PNL), difuzată marți seară la Digi 24 TV, a pus ploieștenii pe jar în problema furnizării apei calde în oraș. În cadrul jurnalului de știri, postul a difuzat imagini video cu Dumitru Tudone care declara că ploieștenii ar putea avea apă caldă începând cu data de 1 octombrie. Tudone a declarat, însă, miercuri pentru ziarul Incomod că postul TV a difuzat doar „o fracție din ceea ce a spus” și că s-a înțeles greșit.

„Sperăm că astăzi urmează să aibă loc ședința de Consiliu Local în care să ceară toate bunurile din CET. Dacă astăzi are loc, mâine în ședința de Consiliu Județean, la ora 15.00, vom intra peste ordinea de zi cu hotărâre de predare a CET-ului. S-a difuzat decât o fracție din ceea ce am spus, eu am spus că la 1 octombrie societatea municipalității poate fi operațională și după, în cel mai scurt timp, se poate relua furnizarea apei calde. Ei au reținut decât atât, eu le-am explicat că dacă societatea municipalității intră în funcțiune, a doua zi mini CET-ul de la Bucov și cel de pe 23 august pot începe să reia furnizarea apei calde și în 2-3 zile să fie pusă în funcțiune centrala. Important este ca societatea municipalității să primească delegarea de gestiune și să fie funcțională, apoi e chestie probabil de o săptămână, să se reia treptat, în 2-3 săptămâni sperăm să dăm drumul pe cazanul 5.”, a explicat Dumitru Tudone.

- Reclamă -

Totuși, se pune o altă problemă în preluarea de către municipiul Ploiești a centralei de la Brazi. Consiliul Local Ploiești deja a adoptat o hotărâre, pe data de 25 august, prin care „solicită trecerea, cu titlu gratuit, fără achitarea vreunei sume indiferent de titlu, din domeniul public al județului Prahova în domeniul public al municipiului Ploiești, a bunurilor mobile și imobile aferente sistemului de producere, transport și distribuție energie termică și apă caldă”, după cum este specificat la art. 1(1) al hotărârii în cauză. Hotărârea nr. 358 mai conține, însă, și următoarea prevedere:

„Art. 1 (3) Bunurile vor fi transmise către municipiul Ploiești în stare normală de utilizare și funcționare, iar până la predarea lor efectivă consemnată în protocolul de predare-primire încheiat între cele două părți, activitatea de producție și distribuire agent termic în cadrul CET Brazi va fi realizată în formula operațională existentă la data prezentei hotărâri.

(7) Prezenta hotărâre are valoare de solicitare adresată Consiliului Județean Prahova pentru trecerea menționată la alin. 1 din prezentul articol și conține consimțământul municipiului Ploiești pentru preluarea acestor bunuri.”

- Reclamă -

Cu alte cuvinte, Consiliul Local Ploiești deja a solicitat transferul CET-ului de la Consiliul Județean, însă, prin hotărârea adoptată bunurile transmise trebuie să fie în stare normală de utilizare și funcționare. Reparațiile la centrală, însă, nu sunt finalizate. De altfel, chiar astăzi, 28 septembrie, Consiliul Județean a atribuit, prin SICAP, unei societăți serviciile de reparație pentru grupul energetic nr. 6 din cadrul CET-ului. Ieri, a publicat pe SICAP lucrări de reparații pentru CAF 2 în valoare de 890.000 lei. Practic, încă mai sunt reparații de făcut în cadrul centralei. Tudone susține, însă, că acest lucru nu este un impediment și că nu avem de unde să știm dacă centrala este funcțională până când nu este pornită, dar că în ciuda articolelor din hotărârea de Consiliul Local, municipiul poate prelua centrala.

„Hotărârea CL nu este așa, solicită transferul proprietății din domeniul public al județului cu stare de funcționare a echipamentelor. Transferul nu reprezintă numai un echipament care să fie sau nu în stare de funcționare. CJ o să predea tot patrimoniul care este de predat. S-au început contracte de prestări servicii, acestea vor rămâne în custodia CJ până la finalizarea lucrărilor. La ora aceasta, din ce s-a discutat cu oamenii care lucrează pe acea platformă și cu ce este în fapt la municipiu, dacă societatea municipalității ar fi funcțională, nu înțeleg de ce nu ar organiza serviciul de termie cel puțin pentru Bucov (n.r. mini centrala de la Bucov). Toți șefii de echipe au spus să dăm drumul la CAF 2, durează 2-3 zile, o să dureze o săptămână probabil cu proba de tensiune și dacă apar mici defecțiuni vor trebui remediate pe acest parcurs. Degeaba vorbim să dăm drumul la apă caldă și căldură dacă partea de delegare de gestiune nu există, trebuie să facem întâi partea instituțională. Din ce mi s-a spus, poate fi operaționalizată (n.r. centrala) dacă există societatea municipalității. Haideți să vedem societatea și vedem dacă merge sau nu merge. Nu sunt șef de echipă să spun că am dat drmul și merge, vă spun ce spun oamenii de specialitate, pornim și va funcționa, până nu dăm drumul la robinet nu știm ce se va întâmpla.”, a declarat Dumitru Tudone, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, pentru ziarul Incomod.

Acesta a mai precizat că fostul operator, Termoficare Prahova, a început de ieri predarea către ADI Termo a centralei.

„Eu zic că dacă ne punem la aceeași masă și emitem HCJ și HCL, eu spun din punctul meu de vedere că această societate poate avea delegarea până la jumătatea săptămânii viitoare, dacă se dorește. Dacă nu se dorește, probabil nu va avea niciodată. Mâine CJ va avea pe ordinea de zi transmiterea tuturor bunurilor care fac obiectul CET-ului, se va completa HCL și mâine CJ va adopta hotătârea de predare a tuturor bunurilor aferente CET”, a mai precizat Tudone.

- Reclamă -

Deși Tudone susține că până nu se dă drumul la robinet nu putem știi dacă centrala funcționează sau nu, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, susține că hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploiești implică faptul că municipalitatea preia centrala doar după ce reparațiile sunt finalizate. 

Potrivit primarului, de abia după ce reparațiile sunt terminate se consideră că centrala este în stare de funcționare și municipalitatea o preia de la Consiliul Județean. Abia apoi Consiliul Local Ploiești trebuie să voteze atribuirea serviciului către societatea municipalității nou înființată, și nu înainte, susține edilul-șef al orașului.

În acest sens, este necesar un caiet de sarcini la care angajații primăriei deja lucrează, pentru a fi prezentat Consiliului Local. De abia după ce Consiliul Local votează caietul de sarcini și predarea CET către operatorul nou înființat, această societate subordonată primăriei începe să facă angajări și, în funcție de cât de repede se finalizează acest proces, se poate porni centrala și poate începe furnizarea de agent termic către populație, implicit apă caldă și căldură, a mai explicat primarul Andrei Volosevici.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Ploieșteni evacuați dintr-un bloc din cauza unui miros înțepător

Mai mulți ploieșteni au fost evacuați dintr-un bloc din centrul Ploieștiului din cauza unui ”miros suspect”, au transmis pompierii...
spot_img
Sari la conținut