fbpx
marți, noiembrie 28, 2023
spot_img

Ce au descoperit măsurătorile făcute de APM Prahova după incendiul de la groapa de gunoi din Boldești

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Agenția pentru Protecția Mediului a comunicat primele rezultate ale măsurătorilor pentru calitatea aerului făcute în urma incendiului de joi dimineață de la groapa de gunoi din Boldești Scăeni, anunțând că au fost constatate creșteri semnificative ale emisiilor de monoxid de carbon și pulberi în suspensie. APM Prahova a anunțat și care au fost cele mai afectate zone.

„Vă informăm că în data de 02.11.2023 în jurul orei 04:00, am fost informaţi de către Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova cu privire la izbucnirea unui incendiu la operatorul economic SC Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deşeurilor SRL din localitatea Boldeşti-Scăieni, judeţul Prahova. Ca urmare, APM Prahova s-a deplasat la locul de manifestare a incendiului, unde s-au efectuat determinări pentru indicatorii specifici prin intermediul analizorului portabil din dotare, pe direcţia de propagare a dispersiei poluanţilor. În urma incidentului semnalat, propagarea fumului s-a manifestat predominant către localităţile Blejoi, Cocoşeşti, Păuleştii Noi şi zonele de nord şi vest ale Municipiului Ploieşti”, se arată în comunicatul transmis de APM Prahova.

- Reclamă -

VIDEO APM monitorizează calitatea aerului în zona incendiului

Astfel, valori semnificative s-au înregistrat pentru indicatorii monoxid de carbon şi particule în suspensie fracţia PM10, informează instituția.

„În cadrul reţelei de monitorizare a calităţii aerului din Municipiul Ploieşti RNMCA şi operatori economici, efectele asupra calităţii aerului provocate de incendiu s-au manifestat în special în staţiile PH3-Blejoi, RP2-Ţânţăreni, RPl-zona Gara de Nord, PHl-Gheorghe Grigore Cantacuzino, UN-zona cartier nord. Valorile înregistrate în aceste staţii pentru indicatorul particule în suspensie fracţia PM10 au prezentat creşteri începând cu ora 03:00, valorile maxime orare fiind în intervalul 06:00-09:00, după cum urmează:
– În staţiile RP1 şi RP2 (zona Gara de Nord şi sat Ţânţăreni), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat între 77.29 fj, g/ mc şi 138.55fig/ mc (valoarea maximă înregistrată la ora 08:00);
– În staţia PH1 (Gheorghe Grigore Cantacuzino), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat între 52.18) ig/ mc si289.20 u. g/ mc (valoarea maximă înregistrată la ora 07:00);
În zonele de sud şi est monitorizate prin staţiile PH6-Mihai Bravu, Luk 2-Str. Apelor şi Luk l-sat Moară Nouă şi OMV 2-cartier Mitică Apostol, nu au fost înregistrate variaţii semnificative care să indice influenţa incendiului asupra acestor zone”, se mai specifică în comunicatul APM Prahova.

Valori mari de monoxid de carbon în trei localități

„Pentru indicatorul monoxid de carbon, în intervalul orar 04:00-10:00, s-au înregistrat valori crescute în special în localităţile Blejoi, Cocoşeşti şi Boldeşti Scăieni (zona de manifestare a incendiului). Valorile au variat între 1 mg /mc şi 2.5 mg/mc, maximele fiind determinate în localitatea Boldeşti Scăieni. Precizăm că potrivit STAS 12574/ 87-Aer din zonele protejate, condiţii de calitate, concentraţia maximă admisă (probe medii de scurtă durată) pentru indicatorul monoxid de carbon este de 6 mg/mc.”, mai arată instituția.

- Reclamă -

Live – Incendiul de la groapa de gunoi Boldești Scăieni

„Menţionăm că în conformitate cu Legea 104/ 2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea-limită pentru protecţia sănătăţii umane pentru indicatorul particule în suspensie PM10 este de 50 ug/mc pentru perioada de mediere de o zi. Astfel rezultatele pentru ziua de 02.11.2023 vor fi comunicate în data de 03.11.2023 pentru a putea fi evaluate în raport cu valorile limită prevăzute de legislaţia în vigoare. În funcţie de dinamică evenimentului, APM Prahova va transmite în continuare informări cu privire la evoluţia indicatorilor monitorizaţi. Rezultatele determinărilor se vor transmite către Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova în vederea luării măsurilor în conformitate cu competenţele legale ale acesteia, precum şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova pentru a stabili dacă acestea au pus în pericol sănătatea cetăţenilor”, se încheie comunicatul APM Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Meteorologii au anunțat un nou cod portocaliu de vreme severă pentru zona de munte din Prahova

Meteorologii au emis, marți 28 noiembrie, noi alerte de vreme severă care vor intra în vigoare în câteva ore....
spot_img