Relatia lui Victor Ponta cu americanii care l-au ajutat in 2012 sa-l aduca pe Tony Blair in Romania a continuat la alegerile prezidentiale din 2014, numai ca si acest contract ridica semne majore de intrebare. HotNews.ro a aflat ce anume au facut lobbystii americani de la Podesta Group pentru fostul premier cu cateva zile inainte de alegeri si a descoperit modul prin care fostul premier a ocolit legislatia electorala. Serviciul de lobby pentru campania prezidentiala din 2014 nu apare in rapoartele oficiale ale candidatului Ponta pentru ca nu partidul i-a angajat pe americani, ci o firma controlata de Ghita a platit firmei Podesta Group 300.000 de dolari.

Informatia pe scurt

  • O firma controlata de Sebastian Ghita, Federal Media Partner SRL, a platit 300.000 de dolari companiei americane de lobby Podesta Group pentru a-l promova pe candidatul Victor Ponta in timpul campaniei prezidentiale din 2014.
  • Cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, lobbistii au transmis zeci de emailuri catre cele mai prestigioase institutii de media din lume cu scopul de a-i convinge pe jurnalistii straini ca Ponta este pro-american, rezulta dintr-o investigatie HotNews.ro.
  • Federal Media Partner SRL nu apare pe lista persoanelor juridice care au facut in anul 2014 donatii mari catre PSD, desi legea obliga partidele sa publice in Monitorul Oficial numele persoanelor fizice sau juridice ale caror donatii depasesc limita sumei de 10 salarii minime brute pe tara.

Firma ploiesteana Federal Media Partner SRL face parte din reteua de firme controlate de deputatul Sebastian Ghita, potrivit unui referat al procurorilor DNA din iunie 2015. Anchetatorii au impus sechestru pe conturile firmei Federal Media Partner, la pachet cu alte 54 de firme suspectate a fi controlate direct sau prin interpusi de Ghita  si prin care s-ar fi derulat operatiuni de spalare de bani. (Vezi detalii aici)

Contractul in valoare de 300.000 de dolari semnat de Federal Media Partner SRL cu americanii de la Podesta Group a fost publicat in noiembrie 2014 de catre jurnalista Sorina Matei, dupa ce documentul a aparut pe site-ul Departamentului de Justitie al SUA. Contractul poate fi consultat integral aici (pe site-ul Departamentului de Justitie).

Dupa declansarea “afacerii Blair”, care a adus la suprafata numele Podesta, HotNews.ro a verificat si celalalt contract pentru campania din 2014. Astfel am descoperit o declaratie suplimentara a companiei americane, care ofera detalii referitoare la serviciile prestate pentru Ponta in campania din 2014.

In document apar numele persoanelor contactate de lobistii americani in cadrul contractului incheiat cu firma controlata de Sebastian Ghita. Pe lista se gasesc zeci de jurnalisti de la institutii de presa importante, printre care Reuters, Associated Press, Bloomberg, BBC, CNN, Al Jazeera, AFP, New York Times, Wall Street Journal si Politico.

HotNews.ro a obtinut mesajele transmise de lobbysti. Acestia se prezentau in mod explicit ca lucrand pentru campania lui Victor Ponta si incercau sa convinga presa internationala ca Victor Ponta este pro-american. In unele dintre aceste mail-uri trimise cu cateva zile inainte de alegerile din 2014, Will Bohlen se prezenta din partea Podesta Group ca angajat in campania lui Ponta si incerca sa-l prezinte pe fostul premier jurnalistilor straini drept un proocidental pur-sange. Pentru a sustine aceasta afirmatie, lobbyistii le scriau jurnalistilor straini ca Ponta sustine cu tarie sanctiunile aplicate Rusiei de Uniunea Europeana dupa anexarea Crimeei si ca s-a oferit sa gazduiasca in Romania scutul antiracheta al NATO. Americanii de la Podesta puneau aceste afirmatii in contextul conflictelor dintre est si vest.

CITEȘTE restul articolului AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here