fbpx
spot_img
Mesaj Alerte
Ai o informație sau un videoclip care poate deveni știre?
Scrie-ne sau trimite-ne videoclipul pe WhatsApp: 0721.069.865

Ce este rujeola, cum se transmite și care este rata de mortalitate

Citește Și

- Reclamă -

Rujeola, cunoscută în limbaj popular drept pojar, este o boală deosebit de contagioasă care afectează în mod special copiii și este una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial.

Citește și: Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România

Rujeola se transmite prin strănut sau tuse. Aproximativ 90% dintre cei neimunizați expuși la un individ bolnav pot lua boala. Mortalitatea este de 1-3 la o mie de cazuri, mai ridicată la copiii sub cinci 5 ani și este determinată de complicațiile bolii. Singura ”armă” eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.

- Reclamă -

Pojarul este o boală virală acută. Infecțiozitatea este de aproape 100% la persoanele susceptibile, iar în epoca dinaintea vaccinării boala afecta pe aproape toată lumea în copilărie. Vaccinarea a redus drastic incidența bolii în Europa, dar continuă să provoace epidemii frecvente și rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial.

Cum se manifestă boala

Perioada de incubație este de 10-12 zile, apoi apar primele simptome, și anume febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită.

Petele lui Koplik, caracteristice pojarului, sunt niște leziuni albicioase de câțiva milimetri diametru înconjurate adesea de un halou roșu care apar în gură după 2-3 zile de la începutul primelor simptome ale bolii și cu 1-2 zile înainte de erupția cutanată.

- Reclamă -

Erupția rujeolică se dezvoltă la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile.

Erupția cutanată, care se albeste la presiune la începutul evoluției, se estompează în ordinea apariției în următoarele 3-4 zile.

Mortalitatea în cazurile de rujeolă este cauzată, în mare parte, de infecții bacteriene complicate.

Dacă febra nu scade în primele două zile de la debutul erupției cutanate, este posibil să se fi dezvoltat complicații.

- Reclamă -

Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt: otita medie (7-9%), pneumonia (1-6%), diareea (8%), encefalita postinfecțioasă (1 la 1000 până la 2000 de cazuri) și panencefalita sclerozantă subacută (SSPE), care afectează 1 la 100.000 de cazuri.

Mortalitatea este de 1-3 la 1000 de cazuri și este mai mare la cei cu vârsta mai mică de cinci ani și în rândul persoanelor imunocompromise.

În 6 din 10 cazuri de deces cauza este pneumonia asociată rujeolei.

Panencefalita sclerozantă subacută (SSPE) este o boală degenerativă rară (1 la 100.000 de cazuri) și fatală a sistemului nervos central, cauzată de o infecție persistentă cu un virus mutant al rujeolei. Debutul este la câțiva ani după episodul de rujeolă (în medie șapte ani), iar majoritatea copiilor afectați au avut rujeolă înainte de vârsta de doi ani.

Sugarii sunt protejați de la naștere împotriva rujeolei de anticorpii materni, dacă mama este imună la rujeolă. Această imunitate pasivă dispare treptat după primele 6 luni de viață. Sugarii cu imunitate pasivă parțială pot dezvolta episoade mai ușoare și mai scurte de rujeolă care conferă totuși o imunitate de durată.

Cum se transmite boala

Aproximativ 90% dintre cei nevaccinați care iau contact cu o persoană infectată vor contracta boala. În medie, o persoană infectată îmbolnăvește alte 12-18 într-o populație sensibilă.

Virusul se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii produse de bolnavii care tușesc și strănută.

Picăturile cu virus rămân în aer câteva ore, iar pe suprafețele infectate timp de până la două ore.

Persoanele infectate sunt contagioase cu aproximativ 5 zile înainte de apariția erupției cutanate și rămân contagioase încă patru zile după aceea.

Persoanele cu risc crescut de rujeolă includ sugarii care sunt prea mici pentru a fi imunizați, persoanele la care vaccinul nu a reușit să inducă imunitate (eșecul vaccinului primar) și persoanele care, din motive medicale, religioase sau de altă natură, nu au fost imunizate.

Singura măsură de prevenție eficientă rămâne vaccinul.

Vaccinul împotriva rujeolei are o eficacitate de cel puțin 95%, iar ratele de seroconversie sunt apropiate de 100%. Eșecul vaccinului primar al primei doze la vârsta de 12 luni sau mai mult apare la până la 5% dintre persoane, dar 95% dintre eșecurile primei doze vor seroconverti la o a doua doză.

Toate programele de imunizare din UE/SEE recomandă un calendar de vaccinare împotriva rujeolei în două doze, prima doză fiind administrată în al doilea an de viață, iar a doua la o vârstă mai înaintată, care diferă de la o țară la alta. Există programe de recuperare pentru cei care ar putea să fi omis vaccinarea sau care nu sunt siguri de istoricul lor de vaccinare.

Vaccinul împotriva rujeolei este administrat ca parte a unei combinații de vaccinuri vii atenuate care include rujeolă, oreion, rubeolă sau rujeolă, oreion și rubeolă. În unele țări se poate utiliza o combinație de vaccinuri care include și antigenul varicelă.

În România, vaccinul este inclus în schema gratuită de vaccinare și se administrează la medicul de familie.

Acoperirea vaccinală cu prima doză, în România, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani, potrivit Ministerului Sănătății.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
inchiriere apartamente in regim hotelier ploiesti
spot_img

Lăsați un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Incendiu de amploare la o casă din Prahova

Un incendiu izbucnit noaptea trecută în Prahova a afectat o casă și două anexe gospodărești, aflate pe două proprietăți.Potrivit...