fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Ce rol are fiecare instituție în prinderea ursului care se plimbă de zile întregi prin Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Un urs se plimbă de zile întregi pe străzile Ploieștiului, alertând autoritățile, dar și oamenii speriați că ar putea da nas în nas cu animalul periculos. Noaptea trecută, acesta a ieșit iar în căutare de hrană și a fost văzut în cartierul Bereasca. Nopțile trecute a fost văzut în zona de nord a Ploieștiului, pe strada Văleni, pe strada Găgeni și în zona Rafinăriei Vega.

Opinia publică a devenit critică la adresa autorităților care, încă de sâmbătă, nu reușesc să prindă ursul și să îl relocheze într-un fond forestier. La nivelul municipiului s-a constituit o celulă de criză cu reprezentanți din toate instituțiile care pot interveni. De exemplu, „șeful” comitetului este primarul. În cazul Ploieștiului, primarul Andrei Volosevici fiind în concediu, atribuțiile revin viceprimarului Daniel Nicodim. Acesta este cel care coordonează instituțiile care fac parte din comitet.

Procedura privind modalitatea de intervenție în cazurile când ursul își face apariția în zone locuite este legiferată printr-o ordonanță de urgență dată de Guvern în 2021. Prin acest OUG, fiecare instituție are responsabilități clar trasate, de exemplu Poliția asigură doar blocarea anumitor străzi sau fluidizarea traficului, iar Jandarmeria asigură perimetrul. Niciuna dintre cele două instituții, și nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență, nu au rol în prinderea animalului.

- Reclamă -

De altfel, întrucât nu au atribuții în prindere, relocare sau eutanasiere, nici nu au dotări specifice, nu au armă pentru tranchilizarea animalului. Iar cu armamentul din dotare, de foc, pot trage doar atunci când este pusă în pericol viața oamenilor. Mai mulți jandarmi cu care am discutat ne-au explicat că prin această ordonanță jandarmii sunt dotați doar cu spray pentru intervențiile în caz de urs.

Echipele de intervenție în cazurile când ursul vine în zone locuite sunt formate din primarul sau viceprimarul localității, jandarmi, personal de la Garda forestieră (acolo unde nu este încheiat contract cu un gestionar de fond cinegetic care să asigure servicii de permanență în acest sens) și un medic veterinar. Aceeași ordonanță stabilește că primarul sau, după caz viceprimarul, este conducătorul echipei de intervenție în calitatea sa de conducător al comitetului local pentru situații de urgență.

Cine poate împușca ursul

Orice persoană poate suna la 112 dacă vede un urs în localitate. Cei care împiedică, prin orice mijloace, intervenția pot fi amendați de către Poliție sau Jandarmerie.

- Reclamă -

Cei care pot împușca ursul sunt angajații gestionarilor fondurilor cinegetice și angajații Gărzilor forestiere. Doar aceștia pot utiliza arma de vânătoare deținută legal pentru intervenții asupra exemplarelor de urs brun și doar dacă animalul pune în pericol siguranța oamenilor sau a bunurilor acestora.

Ce face Jandarmeria în aceste cazuri

Ordonanța stabilește o procedură care este urmată de autorități după ce o persoană sună la 112 pentru a sesiza prezența unui urs. Dispeceratul 112 sesizează prima dată Jandarmeria, iar aceștia anunță celelalte instituții sau persoane au atribuții. În paralel, solicită date care să ajute la stabilirea unui nivel de risc al intervenției și trimite echipaje de jandarmi la locul sesizării.

Jandarmeria evaluează situația și riscurile de agresiune, cum ar fi prezența umană în zonă, factori care pot provoca agresivitate din partea ursului și comunică datele către ceilalți membri ai echipei de intervenție.

Jandarmii au rolul de a asigura măsurile de ordine și protecție a zonei, delimitează perimetrul, restricționează accesul, îndepărtează persoane care nu trebuie să fie acolo, avertizează populația prin semnale acustice și luminoase, asigură accesul celorlalte instituții cu rol în intervenție, participă la organizarea și desfășurarea de acțiuni menite să alunge ursul, scoate persoane agresate din zona de pericol, asigură protecția personalului care încearcă mobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare și menține contact permanent cu celelalte instuții.

- Reclamă -

Ce face Poliția în cazurile când este sesizată prezența ursului

Inspectoratele de Poliție au rolul de a sprijini Jandarmeria în activitatea de asigurare a măsurilor de ordine și protecție la fața locului și întreprinde activități pentru devierea sau restricționarea circulației rutiere. Prin Ordonanță, acestea sunt singurele două atribuții ale polițiștilor.

Ce face DSV

Prin Ordonanță, un rol în intervenție îl au și Direcțiile Sanitar-Veterinare (DSV), care coordonează și supraveghează activitatea medicilor veterinari la intervenție.

Ce fac medicii veterinari

Vorbim despre medici veterinari de liberă practică, contractați de autorități publice pentru a presta servicii în cazul acestor intervenții. Prin lege, ei sunt cei care încearcă imobilizarea sau eutanasierea urșilor, pe lângă gestionarii fondurilor cinegetice și Garda forestieră. La solicitarea DSV, aceștia recoltează probe biologice dacă ursul este suspect de boli infecțioase și realizează marcarea ursului tranchilizat în vederea relocării.

Ce face Inspectoratul pentru Situații de Urgență

Reprezentanții ISU asigură monitorizarea, evaluarea situațiilor de urgență din domeniul de competență și centralizează datele, participă la acordarea asistenței medicale dacă situația o impune, acordă primul ajutor și asistență medicală avansată de urgență, asigură transportul răniților la spital, solicită sprijin de la Serviciul Județean de Ambulanță dacă situația o impune și emite RO-Alert.

Ce rol are primarul/ viceprimarul

Conducătorul comitetului local pentru situații de urgență, în speță primarul sau viceprimarul, se deplasează la locul incidentului și conduce echipa de intervenție. Este cel care inițiază măsuri pentru informarea populației cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența unui urs, modul de comportare, metode de protejare a bunurilor și animalelor domestice, restricții și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor.

Tot edilul informează Prefectul cu privire la resursele umane și materiale disponibile pentru gestionarea situației, pune la dispoziția medicului veterinar arma de tranchilizare sau, după caz, de eutanasiere și pune la dispoziția gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere situația actualizată a delimitării zonei intravilanului localităților în scopul stabilirii cu precizie a modului de acțiune.

În final, primarul este cel care ia decizia dacă animalul este tranchilizat sau eutanasiat.

Ce face gestionarul fondului cinegetic

Rolul acestora este de a desfășura acțiuni menite să alunge, imobilizeze, respectiv să captureze animalul. Ei sunt cei care asigură relocarea ursului în locațiile indicate de Garda forestieră. Dacă primarul decide astfel, ei sunt cei care împușcă animalul. Dacă vorbim de o ursoaică cu pui, aisgură condiții optime pentru urșii rămași orfani sau răniți până la predarea acestora către centre autorizate.

Ce face Garda Forestieră

Garda forestieră pune la dispoziția primarului lista actualizată a gestionarilor fondurilor cinegetice, în scopul stabilirii competenței teritoriale a acestora. La fel ca gestionarii fondurilor cinegetice, desfășoară acțiuni menite să alunge, imobilizeze și captureze animalul. În cazul relocării, identifică posibile locații de destinații și asigură obținerea acceptului de la gestionarul fondului respectiv. La fel ca în cazul veterinarilor și al gestionarilor de fond cinegetic, dacă primarul decide astfel, poate împușca exemplarul de urs.

N.R. Informații prezentate în acest articol au fost preluate din Ordonanța de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, emisă de Guvern, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut