Ziarul Incomod a publicat în data de 25 martie 2020 un articol referitor la un grup de români, dintre care doi prahoveni, toți lucrători în industria petrolului, care a rămas blocat în Irak, regiunea Kurdistan, dat fiind măsurile luate de autoritățile locale din cauza pandemiei de coronavirus.

Reporterii ziarulincomod.ro au reușit să ia legătura cu Eduard Ștefănescu, unul dintre românii blocați în Kurdistan, încă din seara zilei de 24 martie. Acesta ne-a precizat că în regiune aeroportul este închis încă din data de 17 martie, iar evacuarea terestră este imposibilă tocmai pentru că toate țările din jur au granițele închise, iar Siria nu putea fi luată în considerare din cauza conflictelor de acolo. Inginerul ploieștean ne-a explicat că, din informațiile sale, în situația lui se află și alți 20, 30 de români care nu pot părăsi teritoriul Irakului, tocmai pentru că nicio companie aeriană nu mai operează în aeroportul din capitala Kurdistanului. Eduard Ștefănescu ne-a spus că a făcut mai multe demersuri către autoritățile române cărora le-a solicitat ajutor pentru evacuarea din zonă, dar la data discuției nu primise niciun răspuns concret.

”Personal am făcut un memoriu atât către Secretariatul General al Guvernului României, cât și către secretarul de stat din MAE, cu privire la situația mea și a colegului meu, care lucrăm la aceeași companie și ne aflăm în imposibilitatea de a ne întoarce acasă. Deocamdată nu avem nicio veste bună, în sensul în care nu am un răspuns oficial de la dânșii. Țin legătura cu consulul României de la Erbil, dar acesta mi-a spus foarte clar că au făcut toate demersurile necesare la București, dar nu au niciun răspuns efectiv. Nu știu ce o să fac. Problema e că în Kurdistan, în special în zona Erbil, dar și în tot Irakul, au închis toate orașele. Chiar acum vreo două zile a fost o declarație a primului ministrul al Kurdistanului care a spus că toată lumea stă în casă. Au închis absolut tot, nu ai voie să ieși din casă, aeroportul e închis. De la locația unde suntem noi până la capitala Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50 de puncte de control. Dacă ai ieșit și ai încălcat regula, te duce direct la închisoare, nu discută cu tine”, explica inginerul ploieștean în seara zilei de 24 martie.

A doua zi, pe 25 martie, reporterii ziarului Incomod au contactat Ministerul Afacerilor Externe care a răspuns prin Biroul de Presă că autoritățile române sunt la curent cu ”restricționarea drastică a circulației și măsurile stricte de izolare la domiciliu” impuse în Irak pentru prevenirea răspândireii coronavirusului. În același timp, MAE precizează că are în atenție situația românilor și că deja s-a găsit o variantă de transport pentru a-i aduce acasă în România.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră adresată Ministerului Afacerilor Externe, vă comunicăm următoarele:

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Bagdad are în atenție situația grupului de cetățeni români aflați în Irak și menționează că reprezentanții Biroului Consular Erbil sunt în legătură cu persoana menționată.

În dialogul cu cetățeanul român, reprezentanții oficiului consular au subliniat atât limitele asistenței consulare, în special în contextul măsurilor dispuse de autoritățile locale în Regiunea Kurdistan – Irak pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 (închiderea aeroporturilor, a punctelor de trecere a frontierei, restricționarea drastică a circulației și măsurile stricte de izolare la domiciliu), cât și restricțiile de circulație impuse de autoritățile turce în punctul comun de frontieră cu Regiunea Kurdistan – Irak.

De asemenea, reprezentanții oficiului consular i-au prezentat cetățeanului român mai multe opțiuni de revenire pe teritoriul României, fiind identificată o variantă de transport prin intermediul unei companii aeriene private, care va efectua temporar zboruri în zonă, în perioada 1-3 aprilie 2020. Astfel, atât cetățeanul român menționat, cât și alți 16 cetățeni români aflați în zonă și-au achiziționat deja bilete pentru unul dintre zborurile operate în perioada 1-3 aprilie 2020.

Ambasada României la Bagdad, prin intermediul Biroului Consular Erbil, continuă monitorizarea cazurilor cetățenilor români aflați în regiune și acordă asistență consulară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a legislației și a măsurilor impuse de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19”, se arată în comunicatul MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here