11 zile de căutări și de disperare pentru familia medicului Octavian Ceachir, despre care se presupune că s-ar fi sinucis, aruncându-se în lacul de acumulare de la Paltinu. Deși au fost aduși câini de urmă, scafandrii, sonare nu a fost găsit nici până acum corpul neînsuflețit al bărbatului. Din experiența anilor trecuți (pentru că la Paltinu nu trece o vară fără ca o persoană să se înece în lac, fie accidental fie cu intenție) un corp iese la suprafața cel mai devreme după trei zile și cel mai târziu după zece.

Totul depinde de cel puțin două aspecte, susțin legiștii cu experiență: mâncarea pe care o are în stomac victima și ceea ce se găsește pe fudul lacului (vegetație, pești de mari dimensiuni). Deși sunt informații care pot șoca, acestea fac parte din activitatea de căutare a unei persoane despre care se presupune că s-a înecat. Apa nu produce deshidratarea cadavrului ci macerarea lui. În funcție de natura apei cadavrele ies la suprafață datorita gazelor de putrefacție (produse de mâncarea din stomac) astfel că din apa dulce cadavrul iese la suprafață în 10-14 zile, iar din apa sărată în circa 10 zile. Există însă un detaliu pe care atât pompierii care participă la căutări cât și polițiștii care fac ancheta l-au luat deja în calcul. Medicul dispărut era un sportiv de performanță, mai exact un practicant de polo, deci un foarte bun înotător. În astfel de cazuri, legiștii spun că este imposibil înecul, pentru că intervine instinctul de conservare, iar victima începe să înoate indiferent de cât de hotărât este să moară. Ca atare, se merge acum pe varianta ca medicul să fi recurs la un gest șocant și anume să-și fi legat o greutate de picioare ca să fie sigur că nu va mai reuși să iasă la suprafață. Dacă s-a întâmplat astfel, cadavrul va fi găsit foarte greu, având în vedere adâncimea lacului Paltinu care ajunge chiar și la 60 de metri.

Există informația că se va solicita ajutorul scafandrilor de mare adâncine care activează la Constanța, pentru că scafandrii de la ISU Prahova nu sunt antrenați să se scufunde la adâncimi mai mari de 20 de metri. Probabil că acest lucru se va întâmpla dacă nici după 14 zile, atât cât este termenul maxim pentru ca un cadavru aflat în apă dulce să iasă la suprafață, trupul neînsuflețit al medicului din București nu va fi găsit. Au trecut 11 zile, așa cum spuneam anterior, de la momentul când Octavian Ceachir a fost văzut ultima dată în viață și până astăzi, 25 august. Surse apropiate anchetei au precizat că în timpul cercetărilor, în faza inițială, s-a mers chiar și pe varianta unei crime, dar această pistă a fost exclusă după ce în locuința din București a medicului a fost găsită o importantă sumă de bani. Medicul vânduse recent o casă, iar banii au fost lăsați la vedere, alături de biletul de adio și de alte documente importante pentru familie. Cel puțin până în prezent nu există alte indicii care să ducă spre o crimă, susțin aceleași surse.

Ultima dată când Octavian a fost văzut în viață a fost duminică, 14 august, ora 21.52, atunci când camerele de supraveghere au surprins momentul în care medicul ieșea la volanul mașinii sale din complexul rezidențial din București unde locuia. Se mai știe că acesta a alimentat la o benzinărie din Capitală, iar de aici i s-a pierdut urma. Un șofer al unei mașini care face trasee zilnic Câmpina-Valea Doftanei susține că i-a văzut mașina medicului luni dimineață în luminișul din imediata apropiere a barajului Paltinu. Mașina a rămas acolo până miercuri dimineață când au început oficial căutările. În mașină a fost găsit chiar și telefonul mobil al medicului alături de un alt bilet de adio. Telefonul avea bacteria descărcată. Octavian trecea printr-o perioadă grea din punct de vedere sentimental, susțin rudele sale. Fusese implicat într-o relație cu o tânără, și ea medic, soldată cu o căsnicie care s-a finalizat după doar câteva luni cu un divorț. Acesta se pare că ar fi fost un posibil motiv de sinucidere, având în vedere că din punct de vedere al carierei era un om împlinit, avea o situație financiară mult peste medie, iar despre probleme de sănătate grave apropiații săi spun că nu au informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here