fbpx
marți, mai 7, 2024
spot_img

Cine sunt liderii afacerii cu criptomonede care au înșelat sute de afaceriști cu 4,7 milioane de dolari. Au fost arestați la Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Prahova la cererea DIICOT Ploiești în dosarul care vizează o escrocherie de milioane de dolari cu criptomonede.

Judecătorii prahoveni au dispus miercuri 21 iunie arestarea preventivă pentru Emanuel Cioară, Valentin Florin Tănăsescu și Alexandru Gurău, aceștia fiind acuzați că au stat în spatele escrocheriei cu criptomonede. Sute de persoane din întreaga țară, printre care cunoscuți oameni de afaceri din sport și turism,  acuză că au pierdut sume uriașe de bani, ademeniți fiind în schema financiară care le promitea câștiguri sigure.

- Reclamă -

Decizia Tribunalului Prahova

” Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești în dosarul penal nr. 19/D/P/2023

dispune luarea măsurii arestării preventive a inculpaţilor:

- Reclamă -

 – Cioară Emanuel, cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune,  evaziune fiscală, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept,

Tănăsescu Florin Valentin, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune

Gurău Alexandru, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune,

dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpaților.

- Reclamă -

 Respinge ca neîntemeiată solicitarea inculpaţilor de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu.

 Se comunică măsura arestării preventive locului de deţinere – Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Prahova.

Pronunţată în camera de consiliu, azi, 21.06.2023, ora 16:50”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Acuzațiile procurorilor

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune şi evaziune fiscală.

Astfel, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a 3 persoane bănuite și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 10 persoane.

Din cercetări a reieșit că grupul infracțional organizat ar fi acționat pe 3 paliere, fiind constituit din persoane cu roluri bine definite, la aceasta aderând, ulterior, şi alţi membri.

În scopul derulării activității infracționale, membrii din primul palier ar fi avut rolul de a lua legătura cu potențialii clienți, care și-ar fi manifestat intenția de a investi sume de bani în criptomonedă.

Totodată, aceștia ar fi avut și rolul de a îi consilia în deschiderea unui cont pe o platformă de exchange de criptomonede și unde ar fi efectuat cumpărări de monedă electronică, pe numele lor.

În măsura în care aceştia nu ar fi avut cunoștințele necesare, membrii primului palier i-ar fi transferat, apoi, în contul deţinut, în alt exchange, de către liderul grupului, care ar fi fost utilizat de acesta cu suportul membrilor grupului, pentru colectarea de fonduri.

Cel de-al doilea palier ar fi acționat, după efectuarea de către persoanele vătămate a primei investiții, în scopul de a le determina să îşi suplimenteze fondurile.

Astfel, acestora le-ar fi fost create, de obicei la telefon, sentimente de euforie, prin falsa reprezentare a profesionalismului lor în activităţile de trading întreprinse, activităţi care, în realitate, ar fi generat pierderi.

În fapt, criptomonedele transferate de părțile vătămate, ar fi fost convertite de membrii grupului infracțional organizat în dolari, mare parte din aceste sume fiind fire cheltuite în interes personal, fie utilizate pentru efectuarea, pe sistem piramidal, a unor plăţi parţiale către clienţi mai vechi, care ar fi solicitat în mod insistent restituirea banilor.

De asemenea, pe al treilea palier ar fi activat liderul grupului, administrator al persoanei juridice, care lua majoritatea deciziilor legate de plăţi, alături de asociatul unic al societăţii și un alt membru, ce deținea contul utilizat pentru colectarea de fonduri.

Valoarea prejudiciului cauzat este de peste 4,71 milioane USD.

La data de 21 iunie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova  a dispus arestarea preventivă celor 3 persoane bănuite, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca,Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Olt, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

FOTO Bărbat dat dispărut după 2 săptămâni de când a plecat de acasă

Un bărbat din Câmpina a fost dat dispărut la Poliție la două săptămâni după ce a plecat de acasă...
Sari la conținut