fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Contrabandiști de țigări din Prahova, prinși de polițiști

Citește Și

- Reclamă -

percheeee - Ziarul INCOMODÎn urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, în primele 6 luni ale acestui an, aproape 600 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera spălării banilor şi falsului de monedă.

Poliţiştii au destructurat 52 de grupări infracţionale organizate şi au instituit sechestru asigurător pe aproape 2.000.000 de lei, peste 740.000 de euro, 35.631 USD, 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucăţi muniţie, 50 de kg. de exploziv și 13 arme de foc.

- Reclamă -

Falsul de monedă se manifestă prin contrafacerea mijloacelor de plată şi traficul cu mijloace de plată false.

În prima jumătate a acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 93 de acţiuni operative care au vizat destructurarea a 52 de grupări organizate infracţionale din sfera spălării banilor, falsului de monedă și finanţării terorismului, formate din 543 de membri.

În această perioadă, au fost trimise în judecată 585 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 1.387 de infracţiuni. Din totalul persoanelor ce au făcut obiectul anchetelor, 187 au fost reţinute sau arestate.

- Reclamă -

Poliţiştii au instituit sechestru asigurător pe 1.937.006 lei, peste 740.000 de euro (dintre care 23.395 valoarea altor valute, transformate în euro), 35.631 de dolari, 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucăţi muniţie, 50 de kg. de exploziv, 13 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 31.568 de lei.

De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, au fost retraşi din circulaţie, la nivel naţional, 188.230 de lei, 128.060 de euro, 58.193de dolari şi 955 de lire sterline, monedă falsă.

Pentru investigarea acestui tip de infracționalitate și protecţia monedei unice europene, Poliţia Română efectuează schimb operativ de informaţii cu statele UE prin EUROPOL  şi cu restul statelor lumii pe canalul INTERPOL.

În plan intern, cooperarea se manifestă la nivelul instituţiilor financiar bancare, dar şi cu alte instituţii interesate de protecţia monedei naţionale.

- Reclamă -

Infracționalitatea pe segmentul falsului de monedă nu afectează circuitul monetar, având caracter zonal şi temporar.

Rezultatele obţinute evidenţiază continuarea progreselor realizate în anii anteriori, iar aprecierile pe plan intern şi internaţional confirmă eficienţa mecanismelor de prevenire şi combatere implementate de structurile Poliţiei Române.

La data de 24 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurorii  D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava au efectuat 70 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Au fost efectuate 56 de percheziţii în judeţul Suceava, 3 în Covasna, câte 2 în Harghita, Braşov şi Ilfov şi câte una în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti.

La acţiune au participat şi poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Botoşani, Bacău, Iaşi, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna, Bucureşti, Ilfov, Vrancea şi Ploieşti.

De asemenea, la activităţi au participat şi poliţişti de la serviciile pentru acţiuni speciale din  Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi, precum şi jandarmi.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2014, pe raza municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare.

Unul dintre grupurile infracţionale organizate ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigarete de provenienţă comunitară (Grecia).

Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene.

Ulterior, membrii grupurilor infracţionale organizate ar fi identificat cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti, care ar fi sprijinit grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigaretelor provenite din contrabandă.

Autoutilitarele folosite la transportul ţigaretelor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor de provenienţă extracomunitară.

Beneficiarii ar fi achitat liderilor grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea ţigaretelor, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigaretelor, fie folosind sisteme de transfer rapid de numerar din cadrul staţiilor de alimentare cu carburanţi, apelându-se pentru trimiterea şi ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul şi destinatarul real al acestor sume de bani.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 3.500.000 de euro.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinute 30 de persoane, 7 arestate, iar faţă de 12 s-a dispus  măsura controlului judiciar.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, al Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Care sunt revendicările angajaților TCE care intră în grevă

Angajații operatorului public de transport în comun, TCE, afiliați sindicatului condus de Ion Mișcă, intră în grevă de avertisment.Potrivit...
Sari la conținut