fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Cum au reușit doi contabili să fure jumătate de milion de lei din bugetul unei primării din Prahova

Citește Și

- Reclamă -

Contabilii primăriei comunei Lipănești, dar și mai mulți administratori de societăți comerciale au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de delapidare și fals în înscrisuri oficiale la șapte ani de la comiterea faptei. Anchetatorii acuză că cei doi contabili și patronii firmelor au creat un prejudiciu de jumătate de milion de lei. Furtul banilor a fost descoperit, culmea, întâmplător, după ce contabilul șef, speriat de un control al Curții de Conturi, a fugit.

Timp de șase luni nu a fost de găsit, iar primarul a mers la Trezorerie pentru a face rost de extrasele de cont și de ordinele de plată solicitate de auditorii de la Curtea de Conturi. Astfel au ieșit la iveală faptele de care este acuzat Ciprian George Dinu, contabilul șef, și mâna lui dreaptă, Maria Dana Pahonțu, și ea contabil în cadrul Primăriei Lipănești.

- Reclamă -

”A lucrat extraordinar de inteligent. Vă spun sincer că, dacă nu claca și nu fugea, nu pot să garantez că am fi descoperit furtul. Pentru că noi nu aveam actele necesare pentru controlul Curții de Conturi, am fost nevoiți să mergem la Trezorerie pentru a lua de acolo copii după ordinele de plată și extrase de cont. Așa am văzut diferența de bani. Mi-e și teamă să explic cum procedau pentru a nu da idei și altor contabili din primării”, a declarat Robert Nica, primarul comunei Lipănești.

Dinu și Pahonțu ar fi început ”afacerea” în perioada crizei financiare din 2010, când salariile din administrația publică fuseseră tăiate, spune edilul comunei. Acesta a precizat că funcționarii aveau mari datorii, având mai multe împrumuturi la CAR-uri și mari probleme să plătească ratele. Pentru a reuși să-și revină financiar, cei doi contabili au pus angajați din Primărie să ia credite, dar să le dea lor banii, sub promisiunea că ei vor plăti ratele, susține Robert Nica.

”Știu să vă spun că au luat foarte multe împrumuturi bancare, el și colega lui de birou, Dana Pahonțu, atât pe numele lor, dar și pe numele unor colegi din primărie care nu știau unii de alții. Ei făceau împrumuturile pentru a plăti restanțele la alte împrumuturi, la CAR-uri. Îi luau în general pe angajații de la administrativ care și acum plătesc, au poprire pe salariu și acum. Ei dispărând, fiind arestați, nu au mai putut să le dea bani oamenilor să plătească ratele. Am doi angajați care încă mai plătesc”, a explicat edilul.

- Reclamă -

Dar împrumuturile nu au fost de ajuns. Cei doi ar fi început să vireze constant sume de bani către societăți comerciale prietene, dar care nu aveau relații contractuale cu primăria. Periodic, mai multe firme din Prahova și Buzău primeau sume între 5.000 de lei și 10.000 de lei din bugetul primăriei Lipănești, fără ca aceste firme să presteze un serviciu în schimb. Banii erau împărțiți ulterior între patroni și funcționarii implicați.

”El a lucrat foarte inteligent. Ca să nu iasă în pierdere când făcea bilanțul, descărca aceste plăți în programul contabil ca și când plătea facturile de utilități la clădirile publice pe care le avem în subordine. Înregistra în programul contabil o factură la gaze care era în valoare de 300 de lei, să spunem, dar o înregistra de 3.000 de lei. Diferența de 2.700 de lei o dădea către firmele respective, iar această diferență nu apărea în programul contabil. El înregistra factura de gaze 3.000 de lei, dar el nu plătea către furnizorul de utilități decât 300 de lei. Firma, după ce intrau banii în contul de trezorerie, îi transfera într-o bancă comercială, iar a doua zi îi și scotea. Erau sume de bani luate din bugetul de funcționare al primăriei, din care noi plătim utilități, mici reparații sau prestări servicii, de exemplu publicitate. Nu se băga pe bugetul de investiții pentru că Trezoreria cere situații de plată pentru cheltuieli de genul acesta, era mai complicat”, a explicat primarul cum lucra contabilul său.

Ciprian George Dinu ar fi lucrat astfel, fără să fie prins, timp de doi ani de zile. Auditul intern al Primăriei nu i-a descoperit afacerea. Abia când Curtea de Conturi a venit la sediul primăriei, în aprilie 2014, pentru controlul anual, contabilul s-a speriat.

A fugit de acasă, și-a închis telefoanele, astfel că timp de șase luni nimeni nu a mai știut nimic de el. Pe soția lui o anunțase că o părăsește, iar mașina familiei a lăsat-o în parcarea Spitalului Județean din Ploiești. Totuși, deși a lipsit șase luni, rudele sale nu i-au anunțat dispariția la poliție.

- Reclamă -

”Timp de șase luni de zile el a fost dispărut, nici acum nu știu unde a fost. S-a întors singur după jumătate de an și s-a prezentat la poliție. Atunci a demarat practic ancheta. Cei doi au fost și arestați o perioadă, dar apoi au fost lăsați în libertate. Vor plăti cu siguranță mai devreme sau mai târziu”, a precizat Robert Nica.

Contabilul era fugit, dar controlul Curții de Conturi trebuia să meargă mai departe, doar că nimeni nu avea acces la documentele contabile. Așa s-a ajuns la aflarea motivului real pentru care contabilul Dinu dispăruse fără urmă.

”Prin înțelegere cu Curtea de conturi am mers la Trezoreria de care aparțineam, de la Boldești Scăieni și am luat copie exact după ordinele de plată și extrasele de cont pe perioada controlului 2011 și parțial 2012. Cu surpriză am văzut că am ordine de plată către firme pe care nu le cunoșteam sau firme pe care le știam, dar cu care nu aveam relații contractuale în perioada respectivă”, a mai spus edilul.

Raportul Curții de Conturi a scos la iveală un prejudiciu de peste jumătate de milion de lei. Erau bani dați firmelor prin mecanismul financiar explicat mai sus, dar și prin mărire ilegală de salarii. Chiar dacă cei doi contabili aveau poprire pe salariu, din cauza datoriilor neachitate către bănci și CAR-uri, ei plecau acasă cu salariul întreg.

Șapte ani a durat ancheta, iar acum dosarul instrumentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a fost deferit justiției. Ciprian George Dinu este acuzat de delapidare (110 acte materiale), fals material în înscrisuri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Colega sa de birou, Dana Pahonțu, a fost și ea inculpată în aceeași cauză pentru fapte similare. Împreună cu cei doi funcționari, au fost trimiși în judecată și cinci administratori de firmă. Primăria Lipănești a reușit să recupereze până în prezent doar o mică parte din prejudiciu, de la unele firme care au acceptat să dea înapoi banii încasați ilegal. Deși contabilul își construise o casă în perioada în care lucra la primărie, imobilul a fost demolat printr-o decizie a instanței pentru că fusese construit fără autorizație de construcție.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut