Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Conform CCR, dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal sunt neconstituționale.

Articolul are la bază ideea conform căreia ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. Astfel, decizia Curții Constituționale vine în ajutorul inculpaților în cazul cărora procesele sau anchetele sunt deschise de mai mulți ani, iar faptele riscă acum să se prescrie.

”Practic  nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, a declarat un avocat specializat în drept penal pentru G4Media.

Printre potențialii beneficiari ai deciziei se numără  Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Laurențiu Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

”Printre cei mai afectati, credem noi, vor fi procurorii care si-au facut o practica din a deschide dosare penale pe care sa le lase in nelucrare cu anii, iar in apropierea termenului prescriptiei sa mai intocmeasca un act pentru a intrerupe cursul prescriptiei. Este ceea ce purta numele generic in sistemul judiciar de „prescriptie speciala”, care odata cu Decizia CCR a disparut!

Solutia este si normala, daca tinem cont ca revine procurorului sa efectueze actele de urmarire penala intr-un termen rezonabil, cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor, si in raport de termenul de prescriptie aplicabil infractiunii investigate”, spun sursele LuJu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here