fbpx
sâmbătă, decembrie 9, 2023
spot_img

De ce s-a văzut aurora boreală pe cerul României

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Aurora boreală s-a văzut duminică seară în mai multe zone din țară, deși acest lucru nu este unul des întâlnit la noi. Fenomenul se datorează unei activități solare intense din ultimele zile, a explicat coordonatorul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București, muzeograful Adrian Șonka, informează Agerpres.

Adrian Șonka a menționat că fenomenul a putut fi văzut înspre nord, sub forma unor lumini de culoare roșie. Aurora a fost văzută din întreaga Europă, dar și din America de Nord.

„Au fost două erupţii mari pe Soare, acum două şi trei zile. Ele au ajuns ieri la Pământ, în aceeaşi zi, dar nu la aceeaşi oră şi au contribuit la deformarea câmpului magnetic al Pământului, care a lăsat să intre materie în plus în atmosferă şi nu în locurile obişnuite, ci aici, mai jos, ca latitudine. (…) Aurorele se văd în fiecare zi, dacă te afli unde trebuie, adică în apropierea polilor magnetici ai Pământului, pentru că acolo intră materia aruncată de Soare în spaţiu, în atmosferă. Dar, uneori, când avem erupţii puternice, materialul acesta de la Soare poate să intre şi la latitudini mai joase. Şi din cauza aceasta s-au văzut de la noi, acum, pentru că s-au produs erupţii puternice pe Soare, acum două şi trei zile. Este ceva deosebit prin faptul că se văd de la noi”, a precizat Şonka.

- Reclamă -

El a menţionat că, deşi se cunosc momentele în care se produs erupţii solare, nu se poate anticipa când vor putea fi observate aurore boreale mai intense. Un astfel de fenomen a mai avut loc în luna aprilie. De asemenea, o aurora boreală mai intensă a putut fi observată în noiembrie 2015.

„Cei care observă Soarele ştiu când se produce o erupţie pe Soare, ştiu ce viteză are erupţia prin spaţiul cosmic, ştiu când ajunge la pământ şi spun: ‘Vedeţi că în noaptea aceasta s-ar putea să se vadă aurore boreale mai intense’. Avem predicţii de genul acesta, dar e greu să le spui oamenilor în fiecare seară: ‘Vezi că e o auroră; ar putea să fie…’ pentru că e mai greu să calculezi efectul lor în atmosferă decât să ştii când ajung. Noi ştim când ajung la Pământ, dar ne e greu să spunem ce o să se vadă de la sol. Ultima dată a fost o alertă în aprilie, anul acesta. Nu ştiu ca oamenii să o fi văzut, dar nu a fost atât de intens vizibilă aurora de la noi. Ultimul an în care s-a văzut aproape la fel de bine, dar nu chiar, a fost prin noiembrie 2015. Şi în 2003 a mai fost. Sunt destul de rar vizibile de la noi”, a mai precizat muzeograful.

El a exclus ipoteza unei legături între aurora boreală şi programul HAARP al Universităţii Fairbanks din Alaska, care a desfăşurat o cercetare în perioada 4-7 noiembrie.

- Reclamă -

„Nu există nicio legătură. Aurorele boreale şi australe sunt explicate de sute de ani. Se potriveşte ce vedem pe Soare cu ce se întâmplă pe Pământ. Şi oricine care spune că ar fi altceva, nu cunoaşte, nu ştie şi nu are ce face. Nu poţi cu un experiment făcut într-un loc anume să faci ca tot globul pământesc să vadă lumini pe cer. Este imposibil din punct de vedere tehnic aşa ceva”, a spus Adrian Şonka.

Sursa: hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

FOTO Patru mașini implicate într-un accident în Prahova

Patru mașini au fost implicate într-un accident vineri seară, pe DJ720, în localitatea prahoveană Florești.Potrivit Inspectoratului pentru Situații de...
spot_img