Direcția Națională Anticorupție- structura centrală- instrumentează un dosar penal care vizează un politician care a fost o scurtă perioadă și primar al orașului Ploiești, acțiunile încadrându-se la șantaj, luare de mită și trafic de influență.
Șpaga, două apartamente date unui primar în schimbul aprobării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de construcție a unui bloc cu șase etaje, a fost dată potrivit propriilor declarații de Mihai Lupu, cunoscut opiniei publice ca fiind dezvoltatorul complexului imobiliar White Tower.
În cadrul unei înregistrări video în studioul Incomod, Lupu a povestit cum s-au derulat evenimentele, iar informația cu cercetările penale din dosarul DNA a fost confirmată pentru ziarul Incomod de un avocat care l-a asistat pe dezvoltatorul imobiliar când dădea declarații în fața procurorilor anticorupție (video la finalul articolului).
16 persoane vătămate și un prejudiciu de un milion de euro, consemnează Parchetul Curții de Apel Ploiești într-un comunicat de presă în dosarul penal care vizează dezvoltatorul imobiliar din Ploiești, cunoscut opiniei publice drept dosarul White Tower:
“În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploiești, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploiești, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro). În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane.
În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.”
Mihai Lupu, dezvoltatorul complexului imobiliar White Tower, a povestit public înainte să fie arestat cum a fost șantajat pentru suma de 250.000 euro de Gabi Ionescu, un personaj implicat în dosarul mafiei deșeurilor, firma acestuia efectuând în mod repetat transporturi de deșeuri de la stația de sortare SWO la o groapă ilegală din comuna Târgșorul Vechi. Deșeurile menajere depozitate ilegal sunt colectate de United Waste Solutions (fosta SC Rosal care și-a schimbat denumirea), operatorul de salubritate care activează în județul Prahova.
Gabi Ionescu este finul directorului Rosal Prahova, Cătălin Ioniță, care la rândul său este finul lui Iulian Bădescu, fost primar al orașului Ploiești, în prezent angajat la United Waste Solutions și patronul unui site, gazarul.ro.
Site-ul lui Bădescu, apărut în 2023, este o clonă a unui alt site care imită ziarele online, incisivdeprahova.ro. Ambele siteuri s-au remarcat după atacurile publice repetate care vizau anchetatorii din dosarul mafiei deșeurilor.
Citește și: Fost SRI-ist distruge vieți și afaceri prin șantaj, ajutat de autorități
Incisiv de Prahova, finanțat de mafia deșeurilor și de Cătălin Ioniță de la fosta SC Rosal Prahova, este controlat de Radu Adrian, un fost ofițer SRI dat afară din sistem după ce a fost condamnat definitiv. La rândul său și Iulian Bădescu are o condamnare definitivă la activ, cei doi servind în prezent interesele fostei Rosal Prahova prin cele două siteuri web menționate anterior.
Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege încrengăturile, interesele, „afacerile” din familie precum și dezvăluirile care urmează.
Gabi Ionescu, „săgeata” din povestea șantajului la dezvoltatorul imobiliar, a formulat plângere penală în dosarul penal White Tower după ce Mihai Lupu nu a cedat șantajului și a refuzat să dea cinci apartamente șpagă, echivalentul a 250.000 euro.
Pentru a fi convingător, pe 12 iunie 2023, Gabi Ionescu îi trimite lui Mihai Lupu două înregistrări audio trunchiate din conversații mai lungi, care urmau să apară în presă dacă Mihai Lupu nu accepta să dea șpaga și să discute cu Cătălin Ioniță. Între timp, pe siteul incisivdeprahova.ro apărea un text în care Radu Adrian întreba public câte apartamente șpagă merită…
Pentru că Lupu a refuzat, amenințările s-au concretizat și înregistrările au apărut, deloc surprinzător, doar pe incisivdeprahova.ro și gazarul.ro, câteva luni mai târziu.
Dezvoltatorul White Tower l-a contactat imediat pe interpusul care a intermediat șpaga pentru Iulian Bădescu și l-a întrebat sec “ce-o mai vrea”. Cei doi s-au întâlnit la scurt timp, dar Mihai Lupu nu a mai oferit detalii despre discuțiile purtate.
În perioada februarie-martie 2024, Mihai Lupu a dat declarații la DNA – structura centrală despre cum i-a dat șpagă două apartamente lui Iulian Bădescu când acesta era primarul Ploieștiului, printr-un om de afaceri interpus în această combinație. Dezvoltatorul imobiliar a declarat că în mod intenționat i s-a blocat un Plan Urbanistic Zonal pentru construcția unor blocuri și i s-a cerut în schimb șpagă două apartamente, pentru Iulian Bădescu. 5.000 de euro preț pentru fiecare apartament, bani neachitați nici în 2024 deși apartamentele au fost predate la cheie și vândute ulterior.
Iulian Bădescu a fost și senator al României ales pe listele PDL în 2008, ulterior plecând la PSD și fiind ales primar al orașului Ploiești în 2012. În 2015 și-a dat demisia din funcția de primar, fiind arestat într-un dosar de corupție.
Ceea ce a declarat la DNA Mihai Lupu a povestit anterior, pe scurt, în cadrul unui interviu video în studioul Incomod.
Avocatul său care l-a însoțit la sediul DNA a confirmat informația cu șpaga pentru Bădescu dar a spus că nu poate oferi mai multe detalii pentru a nu periclita ancheta în curs, lucru solicitat și de procurorul de caz.
Mita despre care face vorbire dezvoltatorul imobiliar a prejudiciat societatea iar în cazul în care procurorii vor recupera sumele de bani, asupra acestora se va impune sechestru în dosarul penal în care mai multe persoane au de recuperat sume de bani din afacerea White Tower.
La multi ani cu executare.