fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Dosarul Lukoil: A fost emis ordin european de anchetă în cauza cu prejudiciu de peste 2 miliarde de euro

Citește Și

- Reclamă -
După ce Curtea de Apel Ploieşti a trimis dosarul de două ori la rejudecare, acum, Tribunalul Prahova a cerut un ordin european de anchetă privind societăţile inculpate în dosarul Lukoil, cauza cu un prejudiciu de peste două miliarde de euro şi acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit adevarul.ro

Dosarul în care SC PETROTEL LUKOIL SA PLOIEŞTI şi directorii societăţii au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni la legea societăţilor comerciale se află în prezent pentru a treia oară în faza de judecată pe fond, magistraţii de la Tribunalul Prahova fiind chiar acuzaţi că au tratat superficial această cauză de o complexitate deosebită.

Curtea de Apel Ploieşti a trimis dosarul la re-rejudecare invocând faptul că prima instanţă, Tribunalul Prahova nu a muncit în dosar şi a dat soluţiile de achitare a tuturor inculpaţilor, bazându-se doar pe aprecieri personale, pe întreaga muncă a expertului contabil fără să fie lămurite aspectele pe care se întemeiază acuzarea.

- Reclamă -
Anchetă pentru verificarea acţionarului majoritar al Lukoil

În acest context al tensiunilor dintre cele două instanţe de judecată, Tribunalul Prahova a admis marţi, 26 iulie 2022, pentru prima dată în şapte ani de judecată, emiterea unui ordin european de anchetă prin care să se verifice statutul Lukoil Europe Holdings BV Olanda, acţionar majoritar şi inculpat în dosar alături de SC PETROTEL Lukoil SA Ploieşti.

Astfel, potrivit portalului Consiliului Superior al Magistraturii, anterior emiterii ordinului european de anchetă, Tribunalul Prahova ceruse comisie rogatorie prin care să se solicite la camera de Comert şi Industrie Olanda informaţii cu privire la Lukoil Europe Holdings BV Olanda, pe ambele coduri de inregistrare (CUI).

Instanţa este interesată să afle dacă societatea figurează înregistrată şi se află în funcţiune, dacă a fost radiată, actul prin care s-a dispus radierea cu modalitatea rămânerii definitive, sediul social actual şi sediile sociale anterioare începand cu anul 2014 şi persoanele care reprezintă societatea, precum şi datele de contact (telefon, mail, fax) ale reprezentanţilor societăţii şi ale societăţii, istoricul societăţii începând cu anul 2014 şi dacă societatea a fost înregistrată şi sub un alt numar ( CUI) la camera de Comerţ şi Industrie Olanda.

- Reclamă -

Rezultatul acestei anchete ar trebui aflat cel mai devreme la final de septembrie, când a fost programată următoarea şedinţă de judecată, la solicitarea avocatului Lukoil care a precizat că nu intenţionează să invoce pe viitor intervenirea prescripţiei (răspunderii penale n.red.).

Şocul Lukoil Ancehta privind Lukoil a demarat în 2014 cu o serie de percheziţii la sediul rafinăriei din Ploieşti care au produs rumoare în lumea afacerilor din România. Acuzaţiile erau extrem de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, şi se refereau la unul dintre cei mai mari angajatori din ţară. În plus, prejudiciul anunţat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a produs un adevărat şoc. Sumele 1.185.268.188,35 EURO şi 1.526.293.530,93 USD indicate de către procurori ca prejudiciu estimat la acel moment în dosarul Lukoil fiind apreciate drept o greşeală de redactare.

Ulterior, s-a dovedit că informaţia este corectă, aceeaşi valoare a prejudiciului fiind prezentă şi în rechizitoriu.

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Cercetările au stabilit  că suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti a rambursat, în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA şi 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.

- Reclamă -

Totodată, suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti a primit, în baza unor contracte cu titlu de investiţii, de la acţionarul majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 32.476.926 euro şi 304.186.078,78 dolari SUA, deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii.

Mai mult, suspectei SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, conform rulajelor de cont, i s-a virat în cont, de la acţionarul majoritarLUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, suma totală de 480.176.734,90 euro cu titlu de majorare capital social, dar, conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar-contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital.

Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare.

Sechestru pe conturi, acţiuni şi bunuri

Ca urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013, arătau în 2015 procurorii.

Atunci, ei au dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului pe bunurile, acţiunile şi conturile societăţilor anchetate.

Au fost instituite inclusiv măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deţinute de către Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, la bănci comerciale situate în Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, potrivit comunicatului remis presei de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Achitări repetate, judecată re-reluată Dosarul ajunge în instanţă în primele zile ale lunii ianuarie 2016.

După doi ani de judecată, Tribunalul Prahova dispune achitări pe bandă rulantă şi solicită ridicarea sechestrelor asigurătoare de pe conturile şi bunurile Lukoil, dar şi ale şefilor rafinăriei, inculpaţi în dosar.

Soluţia de achitare a fost atacată de către procurori, iar Curtea de Apel Ploieşti decide trimterea cauzei din nou la Tribunalul Prahova pentru rejudecare. Acest scenariu s-a repetat şi în 2021. După o a doua rundă de achitări hotărâtă tot de Tribunalul Prahova, Curtea de Curtea de Apel Ploieşti a decis, în noiembrie anul trecut, să trimită dosarul Lukoil pentru a doua oară la instanţa de fond pentru re-rejudecarea cauzei.

Judecătorii copy-paste

Explicaţiile instanţei sunt de-a dreptul surprinzătoare, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti reproşându-le judecătorilor de la Tribunalul Prahova că au tratat cu superficialitate dosarul. „(…) singura contribuţie a judecătorului de la prima instanţă în redactarea considerentelor hotărârii s-a limitat la preluarea continutului rechizitoriului, a conţinutului raportului de expertiză, a redării conţinutului contractului de mandat şi a unor dispoziţii (…) fără a analiza în baza unui raţionament juridic care sunt argumentele care impun soluţia pentru care acesta a optat (achitarea inculpaţilor n.red.), elemente care sunt de natură a indica lipsa unei judecăţi efective a cauzei, care nu poate fi suplinită de către instanţa de apel întrucât ar conduce la lipsirea inculpatilor de un grad de jurisdicţie”, au motivat judecătorii Curţii de Apel Ploieşti trimiterea la re-rejudecare a dosarului Lukoil.

Curtea a mai arătat că argumentele expuse de judecătorul de la Tribunalul Prahova sunt doar „aprecieri personale” fără trimitere la probele administrate în cauză. Aşadar, dosarul cu cel mai mare prejudiciu din istoria postdecembristă a României se judecă pentru a treia oară la aceeaşi instanţă din Ploieşti, urmănd ca cea de-a treia rundă de sentinţe să fie date în funcţie de rezultatele anchetei europene.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut