fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, a fost eliberat din Penitenciarul Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, a fost eliberat noaptea trecută din Penitenciarul Ploiești! Ciupercescu a fost acuzat că în noaptea de 10 spre 11 august 2002 a furat din depozitul de muniții al UM 01348 din București șapte grenade de mână defensive tip F1, zece focoase destinate acestui tip de muniție și 144 de cartușe calibrul 7,65. Ulterior, potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 6 noiembrie 2002, teroristul a detonat pe trotuarul din fața liceului bucureștean „Jean Monnet” una din cele șapte grenade, rănind cinci elevi. Atacurile sale nu s-au oprit aici, iar pe 14 martie 2003, Ciupercescu a amplasat o altă grenadă pe o alee populată din Parcul Cișmigiu, urmărind astfel uciderea unor persoane, după cum au arătat magistrații.

Ciupercescu era fost militar, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999 fiind angajat al unei unități a Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, iar ulterior fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

- Reclamă -

 

 

În 8 martie 2005 Dragoș Ciupercescu a fost condamnat la 11 ani de închisoare de către Tribunalul București, ca după două luni instanța Curții de Apel să-i majoreze pedeapsa la 19 ani de închisoare. Pe 6 septembrie 2005, instanța supremă i-a retrimis dosarul la Curtea de Apel pentru a fi judecat și pentru fapte de terorism, iar în luna februarie a anului următor magistrații au decis reducerea pedepsei la 15 ani de detenție, iar în urma recursului dosarul a ajuns din nou la instanța supremă. Nici aici dosarul nu a fost definitivat, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de retrimitere a dosarului la Curtea de Apel București pentru rejudecare, notând că fusese încălcat dreptul la apărare al acuzatului. După o altă condamnare contestată de Ciupercescu, dosarul a ajuns din nou la instanţa supremă. În februarie 2007, Dragoş Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de detenţie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa fiind definitivă.

- Reclamă -

În iunie 2005, Ciupercescu a dat în judecată Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și a cerut despăgubiri, dar instanța i-a respins acțiunea. A mai încercat acest lucru și în 2006, când a depus o nouă acțiune de acest fel, care a fost respinsă printr-o hotărâre definitivă de către Tribunalul București în anul 2007.

În august 2008, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea lui Ciupercescu de revizuire a sentinței de condamnare definitivă. Acesta a făcut și o contestație în anulare care, de asemenea, a fost respinsă de ICCJ.

Statul român a fost condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în iunie 2010 la plata a peste 18.000 euro despăgubiri pentru Dragoș Ciupercescu, din cauza regimului dur de detenție. Dragoş Ciupercescu, din Giurgiu, a invocat atunci în faţa CEDO încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deoarece a fost încadrat în categoria deţinuţilor periculoşi şi a suportat un tratament dur din cauza acestei categorisiri, precum şi pentru că a fost închis în condiţii inumane în Penitenciarul Jilava.

De abia joi, Magistraţii Tribunalul Ilfov au admis solicitarea de liberare condiţionată făcută de Dragoş Ciupercescu, atacatorul cu grenadă de la liceul bucureştean „Jean Monnet“ din 2002, decizia fiind definitivă.

- Reclamă -

„Admite contestaţia declarată de petentul Ciupercescu Dragoş împotriva sentinţei penale nr. 2465 din dată de 19.10.2016 pronunţate de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. 25451/4/2016. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 3 Cod procedura penală, admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Ciupercescu Dragoş. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Ciupercescu Dragoş. Fără cale de atac”, se arată în decizia Tribunalului Ilfov.

Noaptea trecută, Dragoș Ciupercescu a fost eliberat din Penitenciarul Ploiești.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut