fbpx
luni, mai 6, 2024
spot_img

Dumitru Tudone, vicepreședintele CJ Prahova, achitat definitiv într-un dosar de corupție

Citește Și

- Reclamă -

Dumitru Tudone, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București într-un dosar de corupție pentru fapte din perioada în care acesta era secretar general al Consililui Județean Călărași.

Tudone a fost trimis în judecată de DNA în 2016 împreună cu alte 16 persoane, printre care s-au aflat și prefectul și subprefectul de la acea dată din Călărași. Toți inculpații din acest dosar au fost achitați printr-o decizie definitivă dată joi 29 iulie de Curtea de Apel București.

- Reclamă -

Soluția pe scurt:

”admite apelurile declarate de apelanţii inculpaţii Dobre Aurelian, Dorobanţu Dorel, Eneschi Toma, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Stan Aurel, Şerban Jenel şi Tudone Dumitru împotriva sentinţei penale nr. 26 din 26.02.2020 pronunţată de Tribunalul Călăraşi.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând, în fond: achită pe inculpaţii Şerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Eneschi Toma, Năbîrgeac Ion, Cora Gheorghe, Dorobanţu Dorel şi Stan Aurel pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

- Reclamă -

Înlătură dispoziţia instanţei de fond privind menţinerea măsurilor asigurătorii luate cu privire la bunurile inculpaţilor, astfel:

  1. indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei şi valută), existente în conturile inc. Şerban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirică Constantin, Dorobanţu Dorel, Stan Aurel şi Cora Gheorghe, până la concurenţa sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407,61 lei la cursul B.N.R. din data de 15.01.2015);
  2. Instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inc. Jarul Eugeniu, Chirică Constantin, Giurea Constantin, Manea Victor, Stan Aurel, Culea Dumitru, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru şi Dorobanţu Dorel, până la concurenţa sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407 lei al cursul B.N.R. din data de 15.01.2015 de 1 euro/4,4935 lei), măsuri instituite prin Ordonanţa nr. 216/P/2014 a Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei din 29.01.2015
  3. indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei şi valută), existente în conturile inc. Şerban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirică Constantin, Dorobanţu Dorel, Stan Aurel, Cora Gheorghe şi Eneschi Toma, până la concurenţa sumei de 25.468.621 lei ”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în septembrie 2016 a inculpaților care, la data faptelor, aveau funcțiile arătate, după cum urmează:

ȘERBAN JENEL, prefect al județului Călărași (președinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al județului Călărași,
JARUL EUGENIU, șef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călărași,
IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituția Prefectului Județului Călărași,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Călărași,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Județean Călărași,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcției Silvice Călărași (l-a substituit pe director)
toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași și

TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICĂ CONSTANTIN și DOROBANȚU DOREL, primari ai localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.

- Reclamă -

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.

În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Șerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective.

În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate, au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului.

În această modalitate au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia).

Față de numiții Clăbescu Doru Eduard, Pșanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana și Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecți în cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO EXCLUSIV – O mașină a fost luată de apă la Vâlcănești. Zeci de oameni sunt izolați

Natura s-a dezlănțuit în ziua de Paște. ISU a emis cod portocaliu de vreme severă, iar mai multe localități...
Sari la conținut