fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

Fenomen astronomic spectaculos în România: Tranzitul planetei Mercur poate fi observat luni

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Planeta Mercur va traversa, luni, discul Soarelui, fenomenul fiind vizibil pe jumătate din România, începând cu ora 14.35 şi până apune astrul, în jurul orei 17.00, anunţă Observatorul Astronomic din Bucureşti. Specialiştii avertizează că fenomenul observat cu ochiul liber poate provoca orbire.

Tranzitul nu poate fi observat decât prin instrumente speciale, echipate cu filtre solare, aşa că specialiştii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” recomandă publicului să nu încerce nicio improvizaţie. Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfăşurării fenomenului.

- Reclamă -

Din România se poate observa aproape jumătate din fenomen, de la începutul tranziţiei până când apune Soarele, fiind favorizate zonele de sud-est, unde astrul apune mai târziu decât în restul ţării.

Tranzitul se poate vedea în totalitate din America de Nord, de Sud şi din Oceanul Atlantic.

În România, tranzitul începe în jurul orei 14.35, când Soarele se află la aproximativ 20 de grade deasupra orizontului (mai sus cu câteva grade în sud-est şi mai jos în nord-vest).

- Reclamă -

De la acea oră începe să se vadă pe discul Soarelui un disc mai mic (de 192 de ori mai mic decât discul Soarelui), întunecat, care se va mişca din stânga sus spre mijlocul acestuia.

Tranzitul începe destul de târziu pentru România şi Soarele va fi din ce în ce mai apropiat de orizont, apunând înainte de maximul fenomenului. Tranzitul planetei Mercur poate fi urmărit din România până în jurul orei 17.00, când Soarele va apune (16.40, la Iaşi, 16.53, la Bucureşti şi 17.09, la Timişoara).

Specialiştii de la Observatorul Astronomic spun că oricine doreşte să observe fenomenul are de făcut următorii paşi: „să găsească un loc de unde Soarele se vede bine şi la apus. Orizontul vestic trebuie să fie liber pentru că planeta încă se va afla pe Soare când acesta va fi foarte apropiat de orizont. Fenomenul începe în jurul orei 14.35 şi Soarele apune pe la ora 17 deci o oră şi jumătate pentru observaţii. Soarele poate fi privit în siguranţă numai prin filtre, iar planeta nu poate fi văzută decât prin telescop, aşa că obsevarea fenomenului va fi mai dificilă”.

Avertismentele specialiştilor sunt clare: „Nu priviţi Soarele prin CD-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că veţi orbi. Nu priviţi Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veţi orbi instantaneu. Dacă doriţi să vă uitaţi printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găseşte la magazinele de astronomie), se pune în faţa obiectivului şi nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.). Nu veţi putea da vina pe noi, pentru că v-am avertizat. O metodă sigură pentru observarea fenomenului (şi a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru şi fără pericol este să nu vă uitaţi prin ocular, ci să proiectaţi imaginea Soarelui pe o coală albă”, arată o prezentare a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

- Reclamă -

Sursa: mediafax.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Angajații din Loteria Română vor protesta la Ministerul Finanțelor, reclamând scăderea cu peste 10% a veniturilor

Angajații din Loteria Română vor organiza în această săptămână mai multe acțiuni de protest în fața Ministerului Finanțelor, reclamând...
spot_img
Sari la conținut