Rachetele antigrindină ne-au gonit norii aducători de ploaie! Un cunoscut fermier din judeţul Prahova face apel la autorităţi, în special la Ministerul Agriculturii, să nu mai lanseze rachete antigridină în asemenea perioade de secetă extremă. Agricultorul Cosmin Olteanu spune că din cauza celui mai recent ”tir”, ploaia a ocolit terenurile agricole din zona, fermierii ajungând la disperare. Luni, o delegație de agricultori se va întâlni cu prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, pentru discuta problema care reapare an de an.

Fermierul Cosmin Olteanu, lider zonal în domeniul morăritului și panificației prin Oltina SRL și totodată unul din cei mai performanți fermieri din județul Prahova, exploatează prin Agronatura SRL o suprafață de 4.500 ha de teren.

Într-un interviu realizat de agrointel.ro, Cosmin Olteanu spune că de ani buni, absența precipitațiilor, pe care producătorul o pune îndeosebi pe seama unei cauze antropice: ”Sunt un fermier care nu fac jocul nimănui, însă pur și simplu m-am săturat. Rachetele antigrindină sunt la noi în zonă de mulți ani, de 9-10 ani, dacă nu mă înșel. Nu pot spune exact fiindcă deși pe partea de morărit mă ocup de 20 de ani, pe partea de agricultură sunt implicat doar din 2011. Însă aud tot timpul de la fermieri cu experiență de decenii, că până să fie implementate bateriile de rachete, făceau producții record, în timp ce, de când sunt rachetele, în fiecare an sunt mari, mari probleme cu producțiile. Azi, de pildă, m-a sunat un fermier cu state vechi și mi-a zis cătrănit: ”Cosmin, pe vremuri când puneam porumb românesc făceam 12 t/ha, iar când puneam porumb străin, făceam 13 t/ha. Asta până la apariția rachetelor. Și de ani de zile vedem cum situația se repetă anual. Am ajuns să spunem că suntem mulțumiți când facem 6-7 t/ha. Asta din cauză că nu ne mai plouă». Altul, un fermier de 70 de ani, mi-a spus că n-a văzut niciodată să se pârjolească la propriu culturile pe câmp. Mi-e așa să mă duc. Pe mine mă ia capul când mă duc să-mi văd culturile. E pârjolit tot. Sunt culturi care se întorc deja. Am început să semănăm altceva în loc”.

Citște articolul complet AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here