fbpx
marți, septembrie 26, 2023
25 C
Ploiești
spot_img

Fraudă cu criptomodene: cum au fost păcăliți sute de oameni cu aproape 5 milioane de dolari

Citește Și

- Reclamă -

Aproape 5 milioane de dolari a reușit un grup infracțional organizat să obțină de pe seama unor oameni care au investit în criptomonede. 240 de persoane din mai toată țara ar fi căzut pradă grupării, spun procurorii DIICOT, care au intrat pe fir după ce mai multe persoane au reclamat că nu pot scoate banii investiți.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, printre păgubiți se numără oameni de afaceri din sport și turism.

Procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Ploiești au efectuat marți, 20 iunie, 11 percheziții domiciliare în Prahova, Olt, Ilfov și în municipiul București și au pus în aplicare 14 mandate de aducere în dosarul privind constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală.

Poliția Prahova a oferit detalii despre modul de operare al grupării:

Din cercetări a reieșit că, în luna octombrie 2019, la momentul înființării unei societăți comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le-ar fi fost propuse randamente nereale.

- Reclamă -

Totodată, pentru atingerea acestui scop, ar fi înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le-ar fi propus câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea, cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale, ar fi înfiinţat un site, unde fiecărui client i-ar fi fost alocat un profil de investitor, cu user şi parolă.

După înregistrare, clienţilor li s-ar fi afişat, pe contul care le era alocat, pe site-ul administrat de societate, grafice false, care ar fi exprimat randamentul investiţiilor lor, în criptomonede, cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent, începând cu luna noiembrie 2021.

De asemenea, în ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor, graficul clienţilor ar fi afişat creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta.

- Reclamă -

Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-ar fi creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente.

Astfel, majoritatea clienţilor ar fi rămas captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infracțional organizat și convertite în dolari.„, se arată într-un comunicat emis de Poliția Prahova.

Potrivit anchetatorilor, schema infracțională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomondele plătite de ultimii clienți ar fi fost de cele mai multe ori convertite în dolari.

Apoi, membrii grupării foloseau o parte din fonduri pentru a efectua plăți parțiale către clienții mai vechi care solicitau în mod insistent restituirea banilor, ba chiar amenințu cu plângeri penale și acțiuni în instanță.

- Reclamă -

Banii care rămâneau erau folosiți de membrii grupării în interes personal, prin folosirea cardurilor de debit la comercianți, ori pentru retragere de numerar la ATM-uri, se mai arată în comunicatul citat.

„Valoarea prejudiciului produs clienţilor este de peste 4,71 de milioane de dolari.

Audierea persoanelor bănuite, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se va desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești.

În cursul acestei zile, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca,Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și jurice).

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.„, se mai arată în comunicat.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

VIDEO Angajată a unui magazin Profi, bătută cu pumnii și picioarele de mai mulți tineri din Ploiești

Șefa de tură a magazinului Profi din cartierul ploieștean Malu Roșu a fost bătută cu pumnii și picioarele de...