Ministrul Justiției din România a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru blocarea candidatei din propria țară pentru noul rol de procuror al Uniunii Europene, scrie Guardian.

Laura Codruţa Kövesi a fost aplaudată și considerată lidera luptei anticorupție pentru activitatea ei în una dintre cele mai corupte țări membre, notează publicația britanică, adăugând că DNA a luat la țintă fosți premieri, miniști în funcție, primari și parlamentari înainte să fie revocată din funcție, în iulie 2018, la cererea lui Tudorel Toader.

Acum Toader spune că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA și că le va trimite decizia CCR privind demiterea lui Kovesi,

Declarațiile lui Toader readuc în lumina reflectoarelor problema corupției, atât de răspândite în România. În noiembrie, Comisia Europenă a avertizat România că lupta împotriva corupție merge înapoi, subliniind astfel presiunea care este pusă pe DNA. Unii diplomați europeni cred că România ar trebui să fie subiectul unei proceduri privind încălcarea statului de drept, dacă guvernul va merge mai departe cu propunerea de amnistie ce ar ”albi” politicieni condamnați pentru corupție, potrivit Guardian.

Publicația britanică amintește și că, sub conducerea lui Kovesi, DNA a instrumentat dosarul în care a fost condamnat Dragnea, considerat principalul actor al încercărilor de modificare a legilor privind corupția.

România nu are un vot de veto contra numirii procurorului european, acesta urmând să fie aprobat de majoritatea statelor UE și a parlamentarilor europeni, ceea ce înseamnă că o singură țară nu poate bloca vreun candidat.

Sursa: www.hotnews.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here