fbpx
miercuri, iunie 12, 2024
spot_img

IJP Prahova scoate la licitație câinii polițiști. Taz și Hercule, povestea unor „lupi” care au ajuns la pensie. FOTO

Citește Și

- Reclamă -

Au participat timp de zece ani la percheziții și patrulări alături de colegii lor polițiști, iar acum sunt la final de carieră și scoși la licitație. Este vorba despre doi câini polițiști, Taz și Hercule (din rasa Ciobănesc German), care își caută un nou stăpân pentru că sunt mult prea bătrâni pentru a mai putea fi folosiți în misiuni. Deși au avut parte de un dresaj special, deloc similar cu cel al unui câine de familie, Taz și Hercule sunt extrem de ascultători și supuși, iar polițiștii care i-au avut în îngrijire susțin că sunt ideali pentru pază și protecție.

Cei doi câini ciobănești sunt frați și s-au născut în aprilie 2006 în canisa Inspectoratului Județean de Poliție. Când au împlinit un an, au mers, împreună cu agentul de poliție care îi avea în îngrijire, la centrul special de antrenament de la Sibiu unde timp de trei luni au învățat comenzi specifice unui câine antrenat pentru scotociri, patrulă, urmă și restabilirea ordinii și liniștii publice.

- Reclamă -

“În acte oficiale nu-l cheamă Taz, dar eu așa îi spun din cauza agresivității sale, atunci când este nevoie. În cariera lui, momentul de vârf a fost atunci când a dat de urma unui deținut care evadase de la Berceni (punct de lucru al Penitenciarului Ploiești). Taz a găsit pe malul râului Teleajen, sub o salcie, geaca abandonată de evadat, iar în buzunarul acesteia a fost găsit un bilet care ne-a ajutat să dăm și de urma persoanei căutate. În rest, ca și fratele lui Hercule, a participat la diverse acțiuni de căutare de persoane dispărute, la meciuri sau în patrulă. Cu siguranță i-ați văzut pe stradă pentru că ei au fost doar în Ploiești, la Secția 2.”, spune agent sef Arsene Valentin, polițistul care a lucrat împreună cu Taz timp de zece ani. Acesta spune că speră ca la licitațiile publice organizate, conform legii de Inspectorat, în vederea vânzării câinilor utilitari, să nu se prezinte nimeni tocmai pentru a-l putea lua acasă pe prietenul său patruped.

„Este câinele meu de suflet, n-aș putea să mă despart de el, mai ales că și datorită lui am avansat în carieră, lucrând acum în cadrul Serviciului Criminalistic. Cât despre Hercule, mă voi îngriji personal să-i găsesc un stăpân care să-l merite și care să fie capabil să-l îngrijească așa cum am făcut-o noi”, a adăugat Arsene.

Taz și Hercule au în prezent 11 ani, iar încă patru-cinci ani pot fi utilizați la pază, spun îngrijitorii lor. Până acum au fost organizate două sesiuni de licitație publică, dar deocamdată nu s-a prezentat niciun doritor. Inițial prețul de pornire a fost de 450 de lei, apoi a scăzut la 250 de lei. În cazul în care nici mâine nu se va prezenta nimeni la cea de-a treia licitație, Taz și Hercule vor fi dați cu titlu gratuit, cel mai probabil polițiștilor împreună cu care au lucrat în cadrul IJP Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Diana Șoșoacă în ambulanță. Spune că a fost bătută de jandarmi

Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a fost bătută de jandarmii care asigurau paza la o clădire unde erau depozitați...