fbpx
duminică, aprilie 28, 2024
spot_img

În ce situații pot fi împușcați urșii

Citește Și

- Reclamă -

Într-un articol anterior, v-am prezentat rolul fiecărei instituții în intervențiile efectuate în cazurile când urșii intră în zone locuite. După cum ați văzut, cei care pot împușca animalul, fie pentru a-l tranchiliza, fie pentru a-l eutanasia, sunt doar medicii veterinari, gestionarii de fond cinegetic (vânătorii) și angajații Fondului Forestier.

Citește și: Ce rol are fiecare instituție în prinderea ursului care se plimbă de zile întregi prin Ploiești

Pentru ca autoritățile să știe cum să gestioneze situațiile în care ursul pătrunde în zone locuite, Guvernul a emis în iulie 2021 o Ordonanță Urgentă prin care, pe lângă stabilirea clară a responsabilității fiecărei părți implicate, au fost stabilite și măsurile care pot fi luate: alungare, tranchilizare, capturare, relocare, eutanasiere, etc.

Măsura care poate fi adoptată este luată în funcție de gradul de risc al fiecărei situații. Cât de riscantă este o situație sau alta este stabilit prin aceeași ordonanță, în care gradul de pericol este apreciat în funcție de comportamentul animalului. Pornind de la graficul pe care îl puteți vedea mai jos, primarul sau, în lipsa acestuia, viceprimarul este cel care ia decizia dacă animalul este alungat, tranchilizat și relocat sau împușcat pentru eutanasiere.

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD

Intervenția când nivelul de risc este redus

Atunci când, pe baza graficului de mai sus, se stabilește că nivelul de risc este redus, animalul este alungat prin diverse mijloace. Totodată, se limitează accesul persoanelor în zonă de către jandarmi, polițiști și polițiști locali.

Măsurile de îndepărtare a animalului din zonă sunt: gloanțe „oarbe”, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde, care sunt folosite de către jandarmi și personalul gestionarului fondului cinegectic sau al Gărzii forestiere.
Dacă există daune materiale, reprezentantul primăriei convoacă o comisie de constatare a pagubelor pentru a acorda despăgubiri.

Intervenția când nivelul de risc este mediu

Dacă în urma evaluării la fața locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mediu, se procedează fie la alungarea animalului, fie acesta poate fi tranchilizat și relocat.

- Reclamă -

Din nou, jandarmii, polițiștii și polițiștii locali limitează accesul persoanelor în zonă, iar alungarea se încearcă prin aceleași mijloace ca cele enumerate mai sus, în situația când riscul este scăzut.

Medicul veterinar împuternicit este cel care tranchilizează exemplarul de urs.
Primăria și gestionarul fondului cinegetic pun la dispoziția echipei echipamentul necesar pentru marcarea și transportul ursului într-un fond forestier.

Din nou, se pot acorda daune celor care înregistrează pagube din cauza ursului.

Intervenția atunci când nivelul de risc este mare

Doar când nivelul de risc este mare, prin lege, ursul poate fi extras prin eutanasiere/ împușcare. Decizia în acest caz este luată de conducătorul echipei de intervenție, care este primarul sau, în lipsa acestuia, viceprimarul localității.

- Reclamă -

Dacă edilul ia decizia ca ursul să fie împușcat, respectiv eutanasiat, acest lucru poate fi făcut de către medicul veterinar sau de personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic, adică de vânători, sau al Gărzii forestiere. Edilul decide împușcarea atunci când ursul este agresiv.

„Decizia de intervenție prin metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare, după caz, trebuie luată gradual, cu respectarea condiției proporționalității, în funcție de circumstanțele concrete de la fața locului.

Având în vedere faptul că din echipa de intervenție face parte și un medic veterinar, prima opțiune pentru extragere este eutanasierea exemplarului de urs, dacă situația la fața locului permite această procedură de intervenție.

Metoda de extragere prin împușcare a exemplarului de urs este utilizată numai în cazurile în care exemplarul de urs prezintă un comportament agresiv sau se află într-o situație de natură a dezvolta un comportament agresiv, care poate pune în pericol siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora. De asemenea, metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare se va utiliza și în cazul în care metodele anterioare nu au dat rezultate, iar nivelul de risc se modifică din risc redus sau mediu în risc mare, precum și în situația în care echipa de intervenție ia decizia că exemplarul în cauză, ca urmare a eventualelor răni, dezvoltă un comportament agresiv care pune în pericol siguranța și securitatea persoanelor.”, se arată în Ordonanța de Guvern.

Când ursul apare în zone locuite, echipa de intervenție este solicitată să pregătească echipamentul necesar, adică autoutilitară specială, armă de tranchilizare, trusă de tranchilizare, trusă de prim ajutor pentru animale, targă de transport, laț de imobilizare, trusă de autoapărare echipă asupra potențialului atac al ursului.

Echipa de intervenție se implică doar după ce zona este asigurată din punct de vedere al siguranței oamenilor de către jandarmi, polițiști și politiști locali.

Dacă ursul trebuie imobilizat prin tranchilizare (a fost capturat, scos din capcană ilegală, laț, etc), medicul veterinar împuternicit este cel care apreciază greutatea ursului și stabilește și administrează ursului substanța tranchilizantă în vederea imobilizării.

N.R. Informațiile prezentate în acest articol au fost preluate din Ordonanța de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, emisă de Guvern, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut