piedone

piedoneInspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru verificări în cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, care a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Piedone și a celor două funcționare.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi cele două angajate din primăria de sector, arestaţi sâmbătă, au fost puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis contestaţiile. Decizia, care este definitivă, a fost luată de judecătorul Luchian Constantin Constantinescu.

Verificările IJ vor viza atât activitatea judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, cât și a procurorului de ședință din acest caz.

Sesizarea din oficiu a IJ vine ca urmare a relatărilor din mass-media cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel București a instrumentat și soluționat miercuri cauza având ca obiect măsuri preventive în dosarul ”Colectiv”.

Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcția de inspecție judiciară pentru judecători și Direcția de inspecție judiciară pentru procurori.

“Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispozițiile art. 45 alin. 2, 3 și 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, și ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecție de către Inspecția Judiciară. Menționăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competența Inspecției Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) și (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța după caz, în funcție de rezultatul verificărilor”, se arată într-un comunicat al IJ. 

Curtea de Apel București a decis miercuri definitiv eliberarea din arest a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone și a celor două funcționare din Primăria sectorului 4 — Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu.

Curtea de Apel București a admis contestațiile formulate de cei trei la decizia de arestare din 7
noiembrie luată de Tribunalul București, respingând, ca nefondată, propunerea DNA de arestare a celor trei.

Potrivit DNA, în calitate de primar, Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcționare 3909/14.01.2015 și autorizația de funcționare 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București.

Prin aceasta, Piedone a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei, în urma cărora reprezentanții SC Colectiv Club, care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.

Procurorii susțin că, pentru a autoriza funcționarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerințele legale necesare avizării.

În același timp, cele două funcționare din Primărie, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.

În cadrul procesului de săptămâna trecută de la Tribunalul București, Piedone le-a cerut judecătorilor să nu fie arestat, deoarece are probleme cu sănătatea (afecțiuni cardiace).

De asemenea, avocații au susținut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizația de funcționare în cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentației ar aparține subordonaților săi.

sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here