Laura Codruța Kovesi e audiată acum în Parlamentul European. E ultimul candidat din cei trei pentru șefia Parchetului European, după Andres Ritter (Germania) și Bohnert (Franța).

Întrebată la intrare de reporterul Antena 3 dacă are rezidență în SUA, Kovesi a răspuns: ”Sunt minciuni, ca toate celelalte”

Live Text declarații:

Kovesi vorbește în limba engleză în intervenția inițială de 7 minute.

  • Jumătate din viață am fost procuror. Am fost procuror general, apoi șefa DNA timp de 5 ani.
  • Crearea unui Parchet European e o mare oportunitate. Aș fi onorată să pot participa. Avem nevoie de eforturi pentru ca acesta să fie eficient.
  • Viziunea mea despre EPPO: trebuie să protejeze interesele financiare și să recupereze daunele. Trebuie creată infradtructura umană și financiară, create regulamentele interne. Trebuie să definim obiective împreună cu coelgiul comisarilor, să partajăm informații, să avem acorduri de cooperare cu state neparticipante și terțe.
  • Să avem acorduri cu Eurojust, OLAF, unități de investigație financiară. Să identificăm tipologiile, riscurile. Pot contribui cu propriul exemple: am experiență îndelungată în conducerea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în condiții de stres și mare presiune publică
  • DNA a pus sechrestru pe bunuri de peste 2 miliarde euro, ama vut parteneriate puternice cu partenerii internaționali în mandatul meu. Am cooperat cu peste 40 de țări
  • Principiile mele: procurorul trebuie să respecte statul de drept, să aibă o busolă morală puternică. Trebuie să respectăm drepturile fundamentale și procedurale ale celor anchetați. Daotria noastră e să aplicăm legea în mod egal. Asta au fpcut Giovani Falcone și Pierre Michel.
  • Stiu că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziție pentru întrebări

La finalul prezentării, Kovesi a primit cele mai multe aplauze dintre toți cei trei candidați.

Începe sesiunea de întrebări.

  • Care e experiența cu marile cazuri de corupție? răspuns: Aproape toate cazurile DNA suscitau interese pentru că vizau corupția la nivel înalt: primari, parlamentari, miniștri. Toți cetățenii doreau să afle pentru ce fapte. Comunciarea publică s-a făcut cu respectarea principiului nevinovăției. În ce privește experiența cu OLAF, am colaborat cu această structură. Regulamnetul EPPO prevede o colaborare strânsă prin sistemul de case management.
  • Puteți să explicați cum îndepliniți toate cerințele, art 14 din regulament? Mă refer în special la independență și calificările necesare – cel mai mare grad din magistratură din România. Răspuns: Mulțumesc că pot lămuri unele informații false. Îndeplinesc toate criteriile. Condițiile privind gradul sunt îndeplinite – nu am colaborat cu serviciile, vechime de 15 ani, lipsa sancțiunilor în ultimii 3 ani, calificativ foarte bine. Am fost numită PG și șefa DNA în mod legal fără a avea grad de PG.
  • Procurorul șef european ar face anchete transforntaliere și în România. Ar putea fi nevoie să investigheze fraude și în România. Care sunt temerile în acest caz, știu că există o relație complicată cu ministrul Justiției, mă gândesc că există și motivații politice, presiuni politice. Cum vă plasați față de presiunile politice? Răspuns: Am respectat întotdeauna legea și normele. Ca orice procuror, trebuie să fim obiectivi, cu pasiune, dar nu cu patimă. Dacă voi ocupa poziția, voi aborda profesional ce scrie în fișa postului. Nu are relevanță pentru mine ce s-a întâmplat în România, relația dintre sistemul judiciar și minister.

Sursa: www.g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here