Mai mulți români au pierdut sume importante la lanasarea unei criptomonede pe o platformă deținută de compania românească Elrond Network. 

Unul dintre ei a transferat cu 24 de ore înainte de listarea Ride, în contul său de Maiar (portofelul virtual oferit de Elrond Network), suma de 23.000 de dolari, în EGLD, moneda-fanion a Elrond Network. Despre Ride se știa încă dinainte de listare că va putea fi achiziționat doar cu EGLD, a cărei valoare a variat cu 24 de ore înainte de listare între 253 și 341 de dolari, potrivit Coingecko.

În 15 minute după lansare, cei 23.000 de dolari mai valorau aproximativ 4.700 de dolari. În același timp am mai investit 15.000 de dolari (tot din cont, nu câștiguri în crypto) pentru a contrabalansa pierderea! Drept urmare, azi cei 38.000$ valorează 22.000$!”, a povestit persoana care a făcut investiția, pentru Europa Liberă.

CEO Elrond, Lucian Mincu, a recunoscut că în timpul lansării au fost folosiți boți – aplicații software – care au cumpărat automat la preț mic și au vândut la preț mult mai mare, fapt ce a destabilizat prețul în defavoarea cumpărătorilor obișnuiți.

Potrivit surselor Europa Libere, cazul a ajuns și în atenția autorităților judiciare, în condițiile în care s-a ajuns la profituri enorme, de până la 34 de milioane de dolari.

În primele secunde, Ride a costat câțiva cenți. O achiziție enormă a fost realizată când moneda costa echivalentul a 0,155 dolari. Atunci, un cont, folosindu-se de un bot, a cumpărat 10,79 de milioane de Ride.

Plata a fost realizată cu 5.600 de EGLD și l-a costat pe respectivul echivalentul a aproximativ 1,6 milioane de dolari.

În paralel cu achiziția de 10,79 milioane de Ride realizată de un bot, o altă aplicație informatică, aparținând unui alt portofel – așadar un alt bot, a realizat o achiziție similară. Portofelul respectiv aparținea unei agenții de staking, care a cumpărat 6,9 milioane de Ride cu prețul de 0,43 dolari (echivalentul în EGLD).

 

Cele două tranzacții enorme au crescut considerabil prețul Ride și s-a suprapus cu interesul utilizatorilor simpli, cu câteva sute, mii sau zeci de mii de dolari de investit, care încercau la rândul lor să cumpere.

Cei mai mulți dintre utilizatorii care încercau ei înșiși, fără ajutorul unei aplicații, să cumpere de pe calculator sau telefon au ajuns să cumpere la 3-4-5 sau chiar 7 dolari.

Când prețul a urcat la aceste valori, cele două portofele cu achiziții enorme au vândut și au obținut profituri fabuloase. De exemplu, portofelul prin care fuseseră cumpărați 10,79 milioane de Ride cu 5.600 de EGLD, a vândut tot pentru 119.000 de EGLD. Profit: 34 de milioane de dolari, luând în calcul un preț mediu de 300 de dolari la momentul vânzării.

Duminică, 19 decembrie, un EGDL costa în jur de 250 de dolari, deci dacă de pe portofelul respectiv s-ar fi vândut ieri, ar fi însemnat un profit de 30 de milioane de dolari.

EGLD a costat în trecut și peste 500 de dolari, deci dacă ar ajunge la o valoare similară și anonimul nu a vândut încă, ar putea însemna un profit de 60 de milioane de dolari. Totul în doar câteva secunde.

Reprezentanții Elrond Network spun însă că au identificat cui aparține acel portofel și că au purtat discuții cu proprietarul.

„După mai multe runde de discuții, am reușit să ajungem la o concluzie: 40,7k EGLD și 1,1 mil RIDE vor fi returnați comunității”. La valoarea de duminică (ora 16.30) a celor două criptomonede, rezultă în jur de 17 milioane de dolari.

CITEȘTE articolul complet AICI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here