Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a susținut joi că în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a spus Drăghici înaintea unei şedinţe a preşedintelui PSD Liviu Dragnea cu liderii judeţeni, primarii şi preşedinţii de CJ-uri social-democraţi pentru a discuta despre strategia de campanie electorală pentru europarlamentare şi referendum.

Legea îl contrazice însă pe social-democratul Mircea Drăghici. Potrivit legii 3/2000 (legea referendumului),

  • ”În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).

Mai mult, modificarea a fost adusă chiar de PSD prin ordonanță de urgență în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.

Primul semnal de alarmă privind intenția PSD de a veni cu o ordonanță de urgență prin care să separe secțiile de vot la alegerile europarlamentare și la referendum, deși cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi, a fost tras miercuri de senatoarea USR Florina Presadă.

Aceasta a avertizat că miza partidului condus de Liviu Dragnea este ca în cazul consultării populare să nu poată fi folosit Sistemul Informativ de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV).

”Referendumul convocat de Președinte are nevoie de un cvorum de prezență pentru a fi validat, așadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde și separarea secțiilor de votare”, a atras atenția Florina Presadă.

”Totodată, separarea secțiilor de votare între alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezență mai mică atât la votul pentru alegeri, dar și la referendum. Or, toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%”, mai atrage atenția senatoarea USR.

Sursa: www.g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here