fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Moțiunea de cenzură. Astăzi se decide soarta Guvernului Dăncilă

Citește Și

- Reclamă -

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă intră în dezbatere astăzi (joi, 10 octombrie) la ora 10.00. 

Moțiunea a fost inițiată de Opoziție și a fost semnată de parlamentari din PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Printre semnatari s-au aflat și patru parlamentari de la PSD și un reprezentant al minorităților naționale.

Pentru ca moțiunea să treacă, este nevoie de 233 de voturi. 

Miza este uriașă, iar PSD a încercat din răsputeri să se asigure că moțiunea va pica.

- Reclamă -

De exemplu, doi parlamentari PSD care plecaseră la Pro România, partidul lui Ponta, au revenit în barca social-democraților cu o zi înainte de vot: deputații Horia Nasra și Cornel Itu.

Potrivit informațiilor vehiculate în presă, una dintre cei care au semnat documentul le-au fost propuse funcții ori bani pentru a nu vota.

În total, 237 de parlamentari au semnat moțiunea de cenzură.

- Reclamă -

Situația este la limită, iar ambele părți cred în succes.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că mai are discuții cu cel puțin 10 parlamentari și că există o rezervă de cel puțin 7 voturi, ceea ce ar garanta succesul moțiunii cu puțin peste 240 de voturi

De partea cealaltă, surse din PSD susțin că nu vor fi mai mult de 225-227 de voturi

Procedura

În debutul ședinței premierul Viorica Dăncilă va susține un discurs de la tribuna Parlamentului, urmată de liderii partidelor parlamentare. În final, tot Viorica Dăncilă va fi cea care va avea ultimul cuvânt. Votul este unul secret, cu bile.

- Reclamă -

Partidele din Opoziție au luat deja decizia de a vota la vedere, în timp ce social democrații vor fi în sală, însă nu vor vota.

Ce se întâmplă după vot

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări și desemnează un premier.

Acesta are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet, după care va veni în Parlament pentru votul de încredere.

Dacă nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 233 de voturi „pentru”, atunci Viorica Dăncilă rămâne în funcție, însă va fi nevoită să vină în Parlament pentru un vot prin care să își competeze guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare.

Sursa: Digi 24

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut