Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a susținut, joi, o conferință de presă în care a criticat dur operatorul de salubritate Rosal, precum și ADI Deșeuri Prahova, instituție condusă de președintele CJ Bogdan Toader. Nici instituțiile Primăriei care au legătură cu salubrizarea orașului, Poliția Locală și RASP, nu au scăpat. 

În noaptea de miercuri spre joi, primarul Dobre a coordonat un control al Poliției Locale și al RASP privind activitatea Rosal.

În urma verificărilor, cele două instituții din subordinea Primăriei au aplicat câte 21 de sancțiuni.

Amenzile au însumat aproximativ 90.000 de lei, a anunțat Adrian Dobre.

Atac la ADI

Din cauza nerespectării obligațiilor pe colectarea deșeurilor de la rampe, Primăria Ploiești a cerut rezilierea contractului cu Rosal. Procedura nu poate fi efectuată decât prin intermediul ADI Deșeuri Prahova, organism care controlează activitatea operatorului de salubritate în Ploiești și în alte 35 de localități din județ.

Președintele ADI este șeful Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader. Dobre îi reproșează acestuia cu nu acționează ferm.

Am cerut ADI rezilierea contractului cu Rosal, dar nu am văzut o reacție fermă. Am văzut doar declarații din partea domnului Toader, dar nu și măsuri concrete. Nu suntem singura autoritate locală care suferă din cauza acestui operator economic.

Mâine (vineri, 7 decembrie) voi avea o întâlnire la ADI, la care va participa și președintele Bogdan Toader. Sper să ia decizia corespunzătoare situației din Ploiești și din localitățile limitrofe, care se află sub același contract cu Rosal.

Ati văzut că se modifică planul tarifar, dar votul Ploieștiului este 1 la 36. Pârghiile pe care le avem sunt foarte restrânse“, a declarat Dobre.

Primarul a trecut apoi la cei doi viceprimari, Cristian Ganea și George Pană

“M-a surprins foarte tare că partidele majoritare în consiliul local, prin exponenții lor Ganea și Pană, nu au luat atitudine, astfel încât, făcând front comun, să îmbunătățim, această situație. Toți reprezentăm cetățenii municipiului”, a mai spus Dobre..

Totodată, primarul a solicitat RASP și Poliției Locale Ploiești să-și îndeplinească atribuțiile pe linie de salubritate așa cum au făcut-o în timpul controlului din noaptea trecută.

Sondaj despre activitatea Rosal

Primarul a anunțat că va face un sondaj în care ploieștenii își pot spune părerea despre activitatea celor de la Rosal.

Sondajul ar urma să fie folosit pentru a forța ADI să facă mai repede procedurile de reziliere a contractului cu Rosal. “Poate cei de la ADI își vor da seama cât de importantă este luarea unei decizii”, a precizat Dobre.

Suspiciuni de lucrări fictive și un lucru ciudat: Primăria nu are acces la GPS-ul mașinilor de salubritate

Separat de contractul pentru colectarea deșeurilor de la cetățeni (care este intermediat de ADI), Primăria Ploiești are contract direct cu Rosal pentru curățenia căilor publice (CCP).

Evident, nici aici lucrurile nu stau bine. Dimpotrivă. Avem și o posibilă explicație. Angajați ai Rosal susțin că unii inspectori ai RASP nu verifică dacă zonele pe care le au în supraveghere sunt măturate, dacă gunoaiele de pe căile publice sunt ridicate, etc.

Mai mult decât atât, sunt suspiciuni că unele lucrări facturate sunt fictive.

“Le-am atras atentia aspra unor chestiuni și nu mă voi opri. Suntem la un nivel la care nu putem discuta decât în această variantă (n.r. – a răspunderii penale). Primesc sesizări de la angajați Rosal că nu-și primesc salariile, în condițiile în care primaria a achitat toate facturile. Nu avem nicio datorie față de această societate. S-a depășit orice limită posibilă”, a declarat Adrian Dobre.

Revenind la colectarea deșeurilor de la populație, Dobre a precizat că Primăria nu poate accesa sistemul informatic care moniitorizează ruta autospecialelor de la Rosal.

“Noi nu mai vedem pe GPS unde sunt masinile de colectare. Avem doar pentru cele care actioneaza pe căi publice (n.r. – contractul CCP)”.

Situația este ciudată, din moment ce, potrivit contractului, beneficiarii, în speță Primăria Ploiești prin ADI Deșeuri, are dreptul să monitorizeze continuu activitatea de colectare.

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALA A CONFERINȚEI DE PRESĂ

Conferința primarului Adrian Dobre pe tema salubrității

Posted by Ziarul Incomod on Thursday, December 6, 2018

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here