Voluntarii de la asociația Save the Horses România au intervenit duminică pentru a salva un cal care agoniza într-un șanț din orașul prahovean Băicoi. Calul, o iapă, era rănit la unul dintre picioare și foarte slăbit din cauza orelor în care zăcuse într-un ger cumplit. Reprezentanții asociației spun că au nevoie urgentă de ajutor pentru a salva calul. Este nevoie în primul rând intervenția unui medic veterinar, dar și de bani pentru tratament și hrană. Iapa este foarte slăbită, iar voluntarii se tem ca aceasta să nu aibă și alte afecțiuni (organi interne afectate) care nu se văd cu ochiul liber.

Calul a fost ridicat cu greu din șanțul în care căzuse, iar acum este în siguranță la un adăpost. Nu se știe deocamdată cât timp a stat în șanț și cine este proprietarul care l-a abandonat, fără să-i acorde un minim de ajutor.

Strigătul de ajutor al voluntarilor, postat pe pagina de Facebook a asociației Save the horses România este emoționant

FOTO Facebook/Save the Horses România

Am reușit cu mare greutate să o ridicăm, însă ni s-a blocat palanul, ca e super uzat. E extrem de important să reușim să o ținem în picioare cât mai mult și să o putem ridica în siguranță, facem tot ce putem să o ajutăm. Însă nu știu cât de grav au afectat-o orele petrecute în șanț, într-un ger cumplit, nu știm dacă mai are și altceva afectat în afara de piciorul rupt….suntem rezervați în privința șanselor ei, căci greul abia acum începe, însă dacă e sa aibă șansa și să reziste organismul ei la toată durerea, stresul și chinul prin care a trecut, noi o susținem și vrem să îi oferim toate șansele pe care le are.

Am fi vrut sa pornim de azi-dimineata direct cu ea spre Clinica de ecvine din Cluj, însă a început să se zbată în remorcaă încercând să se ridice și nu vreți să știți cum e sa încerci să ții, să miști sau să ridici un animal de peste 500 Kg. Plus că efectiv nu mai eram în stare să conduc alte 7 ore legate și nu putem fi inconștienți și să riscăm să pățim vreo nenorocire. De aceea am decis să o ducem la adapost și să o ridicam și apoi să evaluam situația și ce e de făcut în cazul ei.

Este evident ca are o fractura la nivelul metatarsului drept, însa nu știm momentan cât e de gravă, încercăm să îi facem radiografii cât de repede. Azi noapte, când încă era în șanț, prezenta un ușor prolaps rectal și vaginal, dar acum vreo ora am constatat că s-a retras considerabil și pare în regulă. S-a lovit când s-a zbătut deasupra ochiului stâng, dar nu e nimic grav, în rest la exterior nu prezintă răni majore sau ceva care sa ne îngrijoreze rău.

Problema este cât de afectată e la nivel intern, dacă are vreo hemoragie, dacă sunt afectați plamanii…azi-noapte am crezut de câteva ori că moare, atât de rău tremura și respira.

Îi începem tratamentul și vom vedea.

Avem maxima nevoie de ajutor, materiale de construcție, mâncare pentru cai, bandaje, medicamente, un veterinar sau un tehnician în zona Boldești care ne poate ajuta cu tratamentele, ca sa fim acoperiți și când trebuie să plecăm pe undeva. (…) Toți dorim civilizație și să decurgă lucrurile așa cum ar trebui în cazuri similare, să nu mai avem animale care mor înghețate prin șanțuri, să se intervină imediat (asta chiar poate face diferența între viață și moarte uneori). Însă, ne place sau nu, până la urmă, lăsând la o parte eforturile și implicarea fizică, psihică, sacrificiile făcute și toate eforturile, restul se rezumă la bani și la a-ți permite să cumperi și să organizezi tot ceea ce ai nevoie exact așa cum ai nevoie ca sa poți să îți faci treaba optim.

Ori cu o remorca ramasă desfacută că nu au mai fost bani pentru pereți, cu una pe care trebuie să o băgăm în reparații capitale și una făcută ca nouă, dar la care trebuie sa achitam 7.000 ron ca să o luăm din service, fără mașină, fără spații suficiente, cu datorii și luând mâncare de pe o săptămână pe alta … nici nu știu ce să mai spun. Suntem super obosiți, fizic și psihic, iar stresul și grija că nu știi cum și dacă reușești să te mai descurci o zi și cu rușinea și presiunea datoriilor din urmă, nici nu știu sincer cum de nu am clacat până acum”, este mesajul voluntarilor de la Save the Horses România.

 

Avem urgent nevoie de ajutor ca sa cumparam un palan si o rola de furtun de pompieri, cat mai lat, pentru a face un ham…

Posted by Save the Horses Romania on Monday, 18 January 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here