fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Noi măsuri pentru prescripția concediilor medicale

Citește Și

- Reclamă -

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, luni, că nu consideră că o activitate de control pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripției concediilor medicale se poate realiza fără o monitorizare „planificată”, „serioasă” şi „sistematică”. 

„Nu cred că activitatea de control serioasă pentru aducerea într-o limită suportabilă a prescripţiei concediilor medicale se poate face fără o activitate de monitorizare şi control care trebuie să fie planificată, serioasă şi sistematică. Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii, nu le dau sfaturi în niciun fel, dar lucrurile aşa trebuie să se întâmple. Nu este ideea publicării de topuri, ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puşi”, a afirmat Rafila, în cadrul unei conferințe organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Numărul controalelor făcute de Casele județene de asigurări de sănătate referitoare la concediile medicale a fost unul mic, transmite Digi24. 

- Reclamă -

„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale, poate unii au justificare, altele sunt mai puţin justificate. Sper că, odată cu noua conducere a Casei, să existe controale serioase pentru că numărul acestor controale a fost foarte mic. Vă dau un exemplu: sunt 43 de Case de asigurări de sănătate şi într-un an de zile au făcut 50 de controale, au controlat 50 de prescriptori, adică unul pe an într-un judeţ”, a menționat ministrul Sănătății. 

Context. De la 1 ianuarie, Guvernul a introdus un impozit de 10% pentru concediile medicale. Această măsură a afectat inclusiv bolnavii de cancer, bolnavii cronici, femeile gravide și părinții care își însoțesc copiii la chimioterapie. 

Pe 8 februarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va stabili împreună cu ministrul Sănătății și cel al Finanțelor o „foaie de parcurs” pentru a rezolva situația concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile gravide. Acest lucru nu a fost realizat până în prezent. 

- Reclamă -

În plus, Ciolacu a declarat pe 13 februarie, că 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 de concedii medicale pentru strănut și răceală au fost date, fiind nemulțumit că pentru astfel de afecțiuni se dau concedii medicale, când ar trebui aplicată scutirea pe impozit. 

„Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi”, a precizat premierul Ciolacu.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut