fbpx
miercuri, aprilie 17, 2024
spot_img

Clădirile din România, în mare pericol de colaps la seism

Citește Și

- Reclamă -

Bucureștiul ar putea fi transformat într-un maldăr de moloz în cazul unui seism la fel de puternic precum cel din 1977. Potrivit celor mai recente date, peste 2.500 de clădiri sunt în pericol să se prăbușească. 

Inginerul Matei Sumbascu a explicat cum este realizată experitza clădirilor pentru a le testa rezistența în cazul unui seism, a transmis Digi24. Acesta a recunoscut că nu știe adevărata dimensiune a vulnerabilității la cutremure, întrucât încă există clădiri care nu au fost expertizate. 

„E partea de vulnerabilitate pe care o știm în București, aproximativ 350 de clădiri cu bulină, încă 350 în clasa a doua de risc seismic, încă 1.500 încadrate în categoria de urgență. Despre acestea știm că sunt în pericol de colaps. Mai sunt clădiri despre care nu știm, pe care nimeni nu le-a expertizat. Mai avem de numărat până să aflăm adevărata dimensiune a vulnerabilității”, a declarat, pentru Digi24, inginerul Matei Sumbascu, făcând aluzie la clădirile capitalei. 

- Reclamă -

În cazul unei expertize tehnice, specialiștii iau măsurătorile sistemului structural, accesează întreaga clădire și analizează fisurile de pe pereți apărute în imobil. Ulterior, introduc măsurătorile și modelul matematic sunt introduse într-un program de calcul și apoi simulează un cutremur pentru a stabili rezistența clădirii. 

„Un cutremur de 7.2 nu e la fel cu altul de 7.2. Niciodată. Există un model pentru cutremurul de calcul, adică cutremurul pentru care ne pregătim clădirile din România. În acest caz, aceste clădiri cu bulină roșie ar putea ține doar 35% din acest cutremur, rezistența lor ar fi depășită de trei ori. E un real pericol de colaps”, a menționat inginerul. 

Potrivit inginerului, clădirile nou construite sunt „net superioare clădirilor interbelice, dar și unora din perioada socialistă” din punct de vedere al proiectării, dar și al execuției. „O clădire nouă ar trebui să fie net superioară unei clădiri din interbelic”, a mai menționat acesta.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De-ale campaniei. Ce au mai făcut candidații în ultima săptămână

Jurnaliștii Incomod au realizat un nou talk show despre candidații din Prahova și Ploiești la alegerile locale din 9...
Sari la conținut