fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Opt medici oncologi la aproape 3.500 de bolnavi, în județul Prahova. Zilnic, cancerul ucide 130 de români

Citește Și

- Reclamă -

Numărul total al medicilor și rezidenților cu specialitatea oncologie în România este de 495, potrivit datelor deținute de Ministerul Sănătății pentru anul 2016, transmise la solicitarea Agerpres. Cei mai mulți dintre aceștia se află în Cluj (89), în timp ce la București lucrau doar 50, deși aici ajung cazuri din toată țara și mai ales cele înregistrate la copii. În schimb, județul Călărași are un singur medic oncolog.

Puțini specialiști sunt însă, și în alte zone. În Prahova sunt doar 8 medici oncologi. Dintre aceștia, 6 sunt la Spitalul Municipal Ploiești și câte unul la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și la Spitalul Municipal Câmpina. Asta în condițiile în care, în 2016, în județ erau înregistrați aproape 3.500 de pacienți adulți, iar cifra cunoaște o creștere constantă, de la an la an.

- Reclamă -

La Satu Mare sunt 9 oncologi, la Sibiu — 7, în Suceava — 6, iar în Teleorman — 8, mai arată informațiile furnizate de MS, pentru sursa citată. La Buzău, sunt doar 4 medici, toți la Spitalul Județean de Urgență Buzău. La Caraș-Severin sunt tot 4 medici oncologi, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, iar în județul Constanța sunt 5, dintre care 3 lucrează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și 2 la Spitalul Municipal Mangalia, arată datele Ministerului Sănătății.

În județul Călărași este un singur medic oncolog și acesta lucrează la Spitalul Județean de Urgență Călărași și este rezident, iar în Covasna sunt 2, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”.

De asemenea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov sunt 2 medici oncologi, iar în județul Sălaj sunt 4, care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

- Reclamă -

„Conform studiului IMAS din 2015, în România sunt peste 850.000 de pacienți cu cancer. Conform datelor de la Casa Națională, în fiecare an sunt cam 115.000 în tratament efectiv din cei 850.000 de pacienți. În fiecare an, în România, sunt diagnosticați 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienți mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigații și tratamente. Mulți dintre cei 130 ar fi putut fi salvați sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viața, dar, neavând acces la tratamente și investigații, ei mor fără nicio șansă”, a declarat Cezar Irimia pentru Agerpres.

Sursa: www.telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Se agravează situația de la Slănic. Peste 40 de persoane au fost evacuate: „S-a constatat accentuarea tasării terenului”

42 de persoane au fost evacuate din locuințe din cauza surpării unei străzi din centrul orașului prahovean Slănic. Specialiștii...
Sari la conținut