Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea pleacă la promulgare.

Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri.

Liderul PRO România, Victor Ponta, a venit la tribună după vot și a spus că a fost o greșeală faptul că în Legea recursului compensatoriu au fost incluși și condamnații pentru fapte grave și cu violență.

„Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO și care se aplică în continuare. Mi-aș fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat și să rămână ceea ce e bun. Se pare că heirupismul și populismul trec dintr-o parte în alta când se schimbă guvernarea”, a afirmat Ponta.

Replica a venit de la deputatul USR Stelian Ion.

„Epoca infractorilor începe să apună, epoca în care cei care săvârșesc infracțiuni sunt premiați, iar cetățenii onești sunt ignorați de statul român se încheie. Cei care au susținut această variantă odioasă a legii ar trebui să-și toarne cenușă în cap, nu să vină se ne spună ce bună e”, a spus Stelian Ion de la tribună.

El a mai spus că Legea recursului compensatoriu a fost „legea Nicolicea, nu legea Prună, așa cum mincinos încearcă să acrediteze PSD”.

„Da, Liviu Dragnea va ciupi probabil câteva zile în baza acestei legi”, a mai precizat Stelian Ion.

De prevederile recursului compensatoriu vor beneficia în continuare toate persoanele condamnate până la intrarea în vigoare a abrogării.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raport de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu (detalii aici).

În timpul dezbaterilor din plen, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu. Totuși PSD a anunțat că votează legea de abrogare (detalii aici).

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here